Öğrencileri geleceğe içeren beceriler

Öğrencileri geleceğe içeren beceriler
Öğrencileri geleceğe içeren beceriler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Idareli Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), dünyada kafa karışıklığı yaşanan hissi ve sosyal becerilerin ne olduğu sorununa yayınladığı bir rehberle tarafsızlık getirdi.

5 BECERI

Organizasyon belirlediği beş beceriyi tayin performansı, açık fikirlili, dışa dönüklük, işbirlikçilik ve duygusal denge olarak sıralıyor. OECD ’nin analizine tarafından, bunlara sahip öğrencilerin akademik performansı artıyor. Keza çocuklar daha mutlu bireylere dönüşüyor ve iyi bir kariyere sahip olma şansı yükseliyor.

ATAMA PERFORMANSI

Başarı için motivasyon, kendi kendini denetleme edebilme, yükümlülük ve ısrarcılık şeklindeki dört alt beceriden oluşuyor. Galibiyet için motivasyon, bireyin kendine yüksek standartlar belirlemesi ve bunlar için sıkı çalışabilmesi anlamına geliyor.

Kendi kendini kontrol etme, odaklanmayı sürdürebilme ve hazzı erteleyebilme gibi davranışları kapsıyor. Yükümlülük başkalarına verilen sözleri yerine getirebilmeye işaret ederken ısrarcılık bir çalışmada sonuna kadar gidebilme anlamına geliyor.

ABD ’de 2007 ’de liselerde yapılan bir araştırma özellikle galibiyet için motivasyon sağlayabilen öğrencilerin fazla net şekilde performanslarının daha iyi olduğunu ortaya koydu. Yükümlülük, disiplin ve kendini kontrol edebilme gibi diğer becerilerin de ders başarısı üzerindeki olumlu etkisi saptandı.

Öğrencileri geleceğe taşıyan beceriler

DIĞER GÖRÜŞLERİ KEŞFEDİN

OECD bunu yeni deneyimlere açık olma olarak tanımlıyor. Merak, yaratıcılık, kültürel elastikiyet tolerans olarak üç daha alçak beceriden oluşuyor. Merak yeni fikre ilgi dinlemek ve öğrenme aşkı yaratıcılık eşsiz görüşler üretebilmek ve kültürel elastikiyet ise bambaşka bakış açılarına, değerlere karşı açık olma durumu olarak özetleniyor.

Fazla net şekilde bu becerilere sahip gençler, akademik açıdan daha başarılı oluyor. okumuş bir çocuğun entelektüel merakı da artıyor. Bu da bilişsel becerilerinin gelişimini olumlu etkiliyor.

Öğrencileri geleceğe taşıyan beceriler

DIŞA DÖNÜKLÜK

Enerjik olma, iddialılık ve sosyallik olarak üç daha aşağı beceriye ayrılıyor. Enerji, tüm gün boyunca farklı alanlara yönlendirilmiş işleri sürdürebilmeye dikkat çekici ediyor. İddialılık ise önderlik görevini üstlenebilme ve davranışları etkileyebilme anlamına geliyo

ÇEVRE MUTLULUĞUNUN ÖNEMİ

Başkaları tarafından kabul edilme becerisinde empati, işbirlikçilik ve güven öne çıkıyor. Empati başkalarının mutluluğunu önemseme, işbirlikçilik insanlarla uyumlu yaşayabilme ve güven diğerlerinin iyi niyete sahip olduğunu varsayma olarak tanımlanıyor.

OECD, başkaları kadar kabul edilebilen insanların özellikle görevlerde artı sosyal yararlar sağlayarak, başarıyı arttırdığını belirtiyor.

Öğrencileri geleceğe taşıyan beceriler

DUYGUSALLIK

Okulda, işte veya ailede duygusal denge bugün en çok aranan becerilerden. Stresin herkesin yaşamında az daha kronik ayla geldiği günümüzde OECD şehvetli dengenin çocuk ve gençler için önemine uyarı çekiyor.

Bu, üç daha aşağı beceriye ayırılıyor. Stres direnci, duygusal denetleme ve iyimserlik, stres direnci, kaygıyı yönetmek olarak nitelendirilirken optimizm ve duygusal yoklama de olmazsa olmazlar arasında gösteriliyor.