ABD Eski Başkanı Obama’dan, Donald Trump’a Ağır Sözler: Külhanbeyi

ABD Eski Başkanı Obama'dan, Donald Trump'a Ağır Sözler: Külhanbeyi
ABD Eski Başkanı Obama'dan, Donald Trump'a Ağır Sözler: Külhanbeyi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Donald Trump’ın bir kabadayı gibi davrandığını söyleyerek Amerikalıları karşı çıkmaya çağıran ABD eski Başkanı Barack Obama, Trump’ın FBI ve Adalet Bakanlığına sürekli saldırdığına değinerek, “Biz Amerikalılar kabadayılara aleyhinde dururuz. Onları izlemeyiz” dedi.

“EVLİLİĞİMİN DEVAMI İÇİN MİCHELLE’E SÜRE AYIRMALIYDIM”

Illinois Üniversitesinde yaptığı “Demokrasimizin Durumu” programında konuşan eski ABD başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’dan ayrıldıktan daha sonra geçirdiği sessiz dönem için “8 yıllık Beyaz Saray dönemden daha sonra eğer evliliğimizin devam etmesini istiyorsam birazcık Michelle’e zaman ayırmalıydım” demesi gülüşmelere niçin oldu.

“KENARDA DURANLAR İÇİN SONUÇLAR ÇOK KÖTÜ OLACAKTIR”

Obama hem bir ABD geleneği olarak eski başkanların sessizce politik sahneden çekildiğini ve kendisinin de bunu yapmak istediğini söyledi. Fakat geri dönmek zorunda kaldığını bildiren Obama, “Bugün buradayım çünkü bu dönem tarihimizdeki en manâlı dönemlerden biri. Her ABD vatandaşı kim olduğumuzu ve ne için durduğumuzu belirlemeli” dedi. Risklerin fazla yüksek olduğunu açıklayan Obama, “Kenarda duranlar için sonuçlar çok fena olacaktır” dedi.

“DEMOKRASİYE KARŞI DEHŞET TRUMP İLE BAŞLAMADI”

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına temelden karşısında olduğunu tanıdık Obama, ABD’de demokrasine karşısında olan korkunun Trump ile başlamadığını açıklama ederek, “O bir semptom, sebep değil. Politikacıların senelerdir oluşturdukları küskünlüğün, geçmişte kalan öfkenin ve korkunun bir göstergesi” dedi. Obama ayrıca Amerika’nın ideallere her yaklaştığında değişimden korkan ya da ülkenin ayrışmasından üstünlük sağlayan kişiler tarafından sekteye uğratılmaya çalıştığını anlatarak “Gelecek dönemde bunlardan biri” diye konuştu.

“TRUMP’IN YAPTIKLARI NORMAL YOK”

Trump’ın yönetimi esnasında yaşananları olağandışı olarak nitelendiren Obama, en son ABD’de ismi açıklamayan bir beyaz Saray çalışanın Trump’ı durdurmaya çalıştıklarını ifade eden yazıya da değinerek, “Bu alişilagelmiş yok. Bu olması gereken denetleme mekanizması değil” diyerek sıra dışı zamanların yaşandığını belirtti.

“Lakin iyi haberlerim var” diyen Obama, iki ay içerisinde seçimlerin olduğunu hatırlattı. Kötü politikaları durdurmanın tek bir yolu olduğunu söylen Obama, “O da sizsiniz. Siz ve oylarınız” dedi. İnsanların ayrı görüşleri olduğunu bunun adi olduğunu söyleyerek kendisinin bir Halkçı olduğunu söyledi. Obama seçimlere yaklaşırken Cumhuriyetçilerin ekonomik galibiyet olarak sunduğu işsizlik rakamlarının, 2015 ve 2016 yılında benzer olduğunu ve kendisinin döneminde yapılanların Trump’a rağmen bu sonuçları ortaya koyduğunu belirtti.

“BİZ AMERİKALILAR KABADAYILARA KARŞI DURURUZ”

Trump’ın bir külhanbeyi gibi davrandığını söyleyerek Amerikalıları aleyhinde çıkmaya çağıran Obama, Trump’ın FBI ve Hak Bakanlığına sürekli saldırdığına değinerek, “Biz Amerikalılar kabadayılara karşı dururuz. Onları izlemeyiz” dedi. Bütün Amerikalıları “Amerika için en iyi olanı düşünerek” oy kullanmaya çağıran eski Başkan Obama “oturup bir kurtarıcı bekleyemezsiniz. Çok Iyi bir adayınız yok diye kenarda duramazsınız. Bu bir rock konseri yok. Bir peygambere ihtiyacımız değil. Tüm ihtiyacımız doğru, çok çalışan, Amerika’yı düşünen kişiler. Demokrasimiz için en büyük korkutma Umursamazlık” dedi. Her yeni cins Amerikalının Amerika’yı bir adım ileri taşıdığını söyleyen Obama, bunu oturup bir şeyler olmasını bekleyerek yapmadıklarını dile getirdi. Obama konuşmasını “Başkalaşım gerçekleşir, ümit gerçekleşir. Adillik, hak, denklik ve fırsatlar bizim neslimizin mirası olabilir” diyerek tamamladı.