Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, dünya genelinde dördüncü en sık vefat nedeni olan KOAH ’ın 2020 yılında üçüncü sıraya yükseleceğine dikkat çekiyor. Yapılan açıklamada, KOAH ’ın dünya genelinde yalnızca 2012 yılında tüm ölümler içerisindeki payının %6 olduğu ve 3 milyon insanın ölümüne neden olduğu belirtiliyor.
2002 yılından bu yanlamasına her yıl Kasım ayında Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Küresel Girişimi (Global Initiative of Obstructive Lung Diseases – GOLD) önderliğinde dünya genelinde KOAH günü etkinlikleri düzenleniyor. “Hiçbir Süre Erken Değil – Hiçbir Süre Geç Yok” sloganı ile düzenlenen etkinliklerde, KOAH tanısı konulması ya da şüphelenilmesi için erken olmadığı ve KOAH tanısı koyulan hastaların tedavisi için geç kalınmadığı vurgulanıyor.
Yapılan açıklamada, başlıca sigara başvuru hikayesi olan veya sigara içmekte olan 40 yaş ve üzeri erişkinlerde görülen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ’na emrindeki zararların, toplumun yaş ortalaması ve tehlike faktörlerine maruz kalma sebebiyle, önümüzdeki on yıllar içinde artacağına dikkat çekiliyor.
KOAH için, öncelikle sigara elde etmek üzere tütün ve tütün mamullerinin kullanılması en büyük risk faktörü olarak başı çekiyor. Zararlı gaz ve partikül maruziyeti sonucu akciğerlerde kalıcı olarak hava akımı kısıtlılığı gelişiyor. solunum yetmezliği, balgamlı ya da balgamsız öksürük gibi belirtilerle kendini bildiren KOAH, alevlenme olarak tabir edilen akciğer fonksiyonlarında ve hastanın genel durumunda ani olarak meydana gelen kötüleşmeler ile seyreden uzun süreli bir hastalık. Alevlenmeler hastanın tedavisi ve hastalığın gidişatı için negatif etki yaratabiliyor.
Çoğu KOAH tanılı hastada bununla beraber diğer hastalıklar da görülebiliyor. Bunların başlıcaları kalp damar sistemi hastalıkları, iskelet kası fonksiyon bozuklukları, metabolik sendrom, osteoporoz (kemik erimesi), bunalım, anksiyete ve akciğer kanseridir.
AVRUPA’DA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI MALİYETLERİNİN YÜZDE 56’SI KOAH
KOAH ’ın toplum için ciddi bir sosyal ve hesaplı siklet oluşturduğunu gösteren Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, maliyetlerin büyük kısmının alevlenmeler ve sonuçlarına ast olarak oluştuğunu belirtiyor. Sadece Avrupa Birliği ’nde tüm sıhhat harcamalarının içerisinde %6 ’lık pay solunum sistemi hastalıklarına yan oluşuyor. Bu solunum sistemi hastalıkları maliyetlerinin ise %56 ’sı KOAH nedeni ile gelişiyor.
KOAH tanısı için solunum fonksiyon testinin ardındaki teşhis konuluyor ve hastalar şikayetleri, bulgularının ağırlığı ve aynı zamanda alevlenme durumlarının sıklığına tarafından 4 kategoriye ayrılıyor. Bu kategorizasyonun arkasından hastaya uygun olan tedaviye başlanıyor. tedavi yöntemi hastanın sıcacık kullanabileceği ve harmoni göstereceği bir inhaler cihaz yardımı ile bahşedilen ilaç tedavisi. Bunun için nefes ile akciğerlere hap faktör maddelerini ulaştıran inhaler cihazlar seçim ediliyor. Hastaların, hekimleri kadar reçete edilen tedaviye ahenk göstermeleri çare süreci için büyük tartı taşıyor. Tedavisini ahenkli bir şekilde bölge bir hastanın gidişatı çare uyumu olmayan bir hastaya tarafından çok daha olumlu olacaktır.
DÜZENLI TEDAVI, HASTALIĞIN GİDİŞATI İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
KOAH tedavisinde doktor ile hastanın kuracağı diyalog, hastanın hastalığı hakkındaki farkındalık düzeyi, ilaç tedavisinin içten ve ahenkli bir şekilde uygulanması, ahenkli takipler ile hastalığın gidişatının kontrolü için büyük tartma taşıyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, yerinde çare ile KOAH hastalarının, hastalıklarının gidişatı ve yaşam kalitelerinde olumlu sonuçlar alabileceğini belirtiyor.