Türkiye’nin teknoloji merkezlerinden ASELSAN, yerli tıbbi cihazların geliştirilmesi ve bu alandaki yurt dışı bağımlılığın azaltılması için çok yönü olan çalışma yürütüyor.
Türkiye’de afiyet teknolojilerindeki dışa bağımlılık yüzde 85 düzeyinde bulunuyor ve bu alanda yılda 2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriliyor. Yerli üreticiler ise ileri teknoloji gerektirmeyen, katma değeri düşük ürünlere yöneliyor. Bakım-onarım anlaşmaları, sarf araç gereç ihtiyacı ve yazılım güncelleme masraflarıyla medikal cihazların maliyet yükü artıyor.
Savunma ve sağlık durumu, teknolojik olarak birbirini besleyebilecek iki kayda değer sanayi kolu olarak dikkati çekiyor. Bu alanlarda esas teknolojilerin çift amaçlı (dual-use) kullanımıyla yaygın şekilde karşılaşılıyor. bu nedenle ASELSAN’ın savunma alanında sahip olduğu teknolojilerle medikal aygıt ve bileşenlerini yerli ve milli geliştirebileceği değerlendirilerek, şirketin faaliyet alanına sıhhat teknolojileri de eklendi.
Sağlık Durumu teknolojileri alanındaki öncelikli etkinlik konusu, içerdiği teknolojilerin ASELSAN’ın deneyimli olduğu alanlarla ortak olması göz önünde bulundurularak “medikal görüntüleme sistemleri” olarak belirlendi.
Sağlık Durumu Bakanlığı, manyetik rezonans (MR) görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, dijital röntgen cihazlarının yerlileştirilmesiyle ilgili bir projeyi hayata aşmak için mücadele sarf ediyor. ASELSAN da sağlık durumu endüstrisi açısından çok manâlı olan bu proje dahilinde savunmada edindiği tecrübeyi, afiyet endüstrisi ekosistemiyle çalışarak ülkenin hizmetine sunmayı hedefliyor.
ASELSAN, bu projeye hazırlık olması nedeniyle öz kaynaklarıyla “mobil dijital röntgen” ve “yerli MR görüntüleme sistemi” geliştirilmesi projelerini başlattı. Gelecek sene ürünlerin birincil örneklerinin çıkarılmasına yönelik araştırmalar devam ediyor.
YENİ ÜRÜNLER İÇİN YENİ MESLEK BİRLİKLERİ
ASELSAN, bu projelere ilave olarak, Türkiye’nin sağlık ekosisteminde etkinlik gösteren yetkin ve başlangıç-up firmalarıyla beraber alıştırma olanaklarını değerlendiriyor. Bu doğrultuda, defibrilatör (elektroşok) cihazlarında iş birliği gerçekleştirmek üzere ilk adım atıldı. Bu adımı hayat destek cihazlarında yapılacak diğer meslek birlikleri izleyecek.
ASELSAN’ın mühendislik, yüksek teknolojili mahsul geliştirme ve kalite yönetimi kabiliyetleriyle meslek birliği yapılan firmaların bölge uzmanlığı bir araya getirilecek, reformcu ve uluslararası pazarda gösterişli ürünlerin yerli imkanlarla üretimi gerçekleştirilecek. Tıbbi aygıt alanında, Türkiye içinde aynı iş birlikleri artırılarak devam edecek.
HASTALIKLARIN HZILI TESPİTİ İÇİN ÇÖZÜMLER
ASELSAN, hem sivil ve askeri savunmanın kritik bir alanı olan biyolojik savunmaya yönelik saptama, tanı, analiz ve simülasyon sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesi ve bu kapsamda zorunlu teknolojilerin kazanılması maksadıyla biyotanı, biyosavunma ve KBRN (Kimyasal, biyoloji ile ilgili, radyolojik ve nükleer) tehditlere karşısında savunma sistemlerine yönelik araştırma çalışmaları yürütüyor.
Savunma sanayisi için yürütülen bu incelemeler, sıhhat alanında virüs ve bakterilerin sebep olduğu bir takım hastalıkların birinci basamak afiyet kuruluşlarında hızlı tespitine olanak veren kit ve cihazların geliştirilmesine imkan sağlayacak.
Bütün bu çalışmalarla Türkiye’de medikal sanayinin geliştirilmesi ve yurt dışına bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.