Hazine ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, son aidat yapılandırılması affının rakamlarını açıkladı. İşte, vergi affının bütçeye katkısı.
YAPILANDIRILMA SÜRECİNDEN MİLYONLARCA KIŞI YARARLANDI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamaya göre son yapılanma sürecinde toplamda 5 milyon 484 bin mükellef faydalandı. Toplamda 60,5 milyar liralık borcun yapılandırıldığını ifade eden Albayrak, bu yapılandırılma ile bütçe dengesine büyük öneme sahip bir kazanç katkısı sağlandığını açıklama etti.
ÜCRET GELİRLERİNİN DEVLET BÜTÇESİNDEKİ ORANI
Yeniden Yapılanma Bakanlığı verilerine kadar, 2002 yılında gerçekleşen devlet harcamaları 146 milyar 267 milyon lirayken, benzer yıl gelirlerin toplamı 108 milyar 509 milyon lira seviyesindeydi. 2002’de genel devlet bütçesindeki açık 37 milyar 758 milyon liraydı. 2017 yılına gelindiğinde gelir kalemleri toplamı 1 trilyon 11 milyar seviyesine, harcamalar 1 trilyon 85 milyar seviyesine yükseldi ve açık miktarı 74 milyar 260 milyon lira oldu. Söz konusu genel devlet geliri başta vergiler edinmek üzere faktör gelirleri, sosyal fonlar, özelleştirme ve vergi dışı gelirler edinmek üzere beş kalemden oluşuyor. Aidat gelirleri oransal olarak 2002’den bu yandan toplam gelirlerin yarısından fazlasını oluşturuyor.
YAPILANDIRILMA SONRASI ELDE EDİLECEK GELİRİN DEVLET BÜTÇESİNE KATKISI
Aidat borçlarının her tarafta yapılandırılması uygulaması ile elde edilmesi planlanan 60,5 milyar liralık gelirin genel devlet bütçesine katkısı ne oranda olacak? Yeniden Yapılanma Bakanlığı takvim programına göre 2018’de elde edilmesi planlanan ücret gelirlerinin toplamı 613 milyar 766 milyon lira seviyesinde. Dolayısıyla 60,5 milyarlık yapılandırılmış ek ücret gelirinin, 2018 için planlanan vergi gelirine yaklaşık %10’luk bir katkı maddesi yapması söz konusu olacak. Yapılandırılmış vergiden elde edilecek gelirin öngörülen harcamalara oranı ise %5 seviyesinde olacak.
Kaynak: dogrulukpayi.com