New York Times gazetesi, Trump’ın, yönetimiyle son bir haftada dış politikada düştüğü çelişkileri derledi.
John Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Etütler Okulu Öğretim Üyesi Vali R. Nasr, gazeteye yaptığı açıklamada, “Başkanın söyledikleri ile yönetiminin söyledikleri aralarında açık bir anlaşmazlık var ve bu keza dost ayrıca de düşmanlar göre ayrım ediliyor.” ifadelerini kullandı.
RUSYA-KUZEY KORE ÇELİŞKİSİ
Mark Lander imzasıyla yayımlanan makalede, ABD’nin geçen hafta Rus bankalarına Kuzey Kore’ye destek ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulamasına karşın, Trump’ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a mektup yollaması ve Philedelphia’daki mitingde Rusya soruşturması özel yetkili savcısı Robert Mueller’i amaç alması, idare ile başkan arasındaki çelişki olarak nitelendi.
ABD Kongresi ve istihbaratının, Rusya’nın kasım ayındaki ara seçimlere karışma ihtimali üstünde durduğuna işaret edilen makalede, Trump’ın ise Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine karıştığı iddialarının düzmece olduğunu ve Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile aralarının iyi olduğunu söylediği vurgulandı.
Trump yönetiminin üst seviye yetkililerinin geçen hafta kameraların karşısına geçerek ABD’nin Rusya tehdidiyle karşısında karşıya kaldığını anlattığı hatırlatılan makalede, Trump’ın kendisi ilk elden ifade etmedikçe Putin’in caydırılamayacağı görüşüne yer verildi.
İRAN KONUSUNDA POMPEO İLE ÇELİŞTİ
Önceki günlerde Trump’ın, yönetimiyle çelişkiye düştüğü diğer bir konu ise İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile arasındaki olası mülâkat için ABD’nin öne sürdüğü şartlar oldu.
Trump’ın geçen hafta başında İran lideri ile istediği süre ve şartsız görüşeceğini söylediği belirtilen makalede, kısa vakit daha sonra Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun görüşme için üç şart öne sürdüğüne işaret edildi.
Yönetimin ısrarla başkanın Twitter paylaşımlarından ziyade uygulanan politikaya bakılması gerektiğini vurguladığı kaydedilen makalede, Trump’ın ani çıkışlarının bu yaklaşımın altını oyduğu vurgulandı.