Türkiye’nin birincil hızlı çok miktar özellikli otobüsü Hacettepe’de

Türkiye'nin birincil hızlı çok miktar özellikli otobüsü Hacettepe'de
Türkiye'nin birincil hızlı çok miktar özellikli otobüsü Hacettepe'de
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ASELSAN ile TEMSA tarafından geliştirilen ve 15 dakikada “hızlı çok miktar” olma özelliği ile Türkiye’de ilk olan elektrikli otobüs, yeni dönemde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ndeki öğrencilere hizmet verecek.

Üniversitenin tanıtım günleri zarfında Beytepe Kampüsü’ne getirilen Türk mühendislerinin eseri elektrikli otobüs, öğrencilere tanıtıldı.

Türkiye'nin ilk hızlı şarj özellikli otobüsü Hacettepe'de

ELEKTRONİK AKSAMI YÜZDE 100 YERLİ

Alet Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Çağlar Başlamışlı, topografik yapısının yerinde olması nedeniyle üniversitenin Beytepe yerleşkesinin testler için pilot alan seçildiğini söyledi.

Türk mühendislerin eseri olan elektrikli otobüsün özellikle elektronik kısmında yüzde 100 yerli ürünlerin kullanıldığını vurgulayan Başlamışlı, “12 metrelik bir otobüsten söz ediyoruz. Toplamda 87 kişiye dek gezgin kapasitesi var ve normalde dürüst yanmalı olan motordan bambaşka olarak elektrikli motora sahip olma özelliğini taşıyor.” dedi.

15 DAKİKADA SORUMLULUK OLUYOR

Şehirlerin toplu ulaşımında elektrikli otobüslerin ön plana çıkmaya başladığına göze çarpan eden Çağlar Başlamışlı, “Üretilen bu otobüsün bataryası daha ufak kapasiteli. Bir sefer yaptıktan daha sonra 15 dakikada çok süratli yük edilerek yeniden sefer yapıyor. ASELSAN’da bu süratli sorumluluk sistemini kendi üretmiştir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk hızlı şarj özellikli otobüsü Hacettepe'de

ÖĞRENCİLER YERLİ OTOBÜSE İLGİLİ

Beytepe-Metro arasında ring seferleri yapacak araçla ilgili yetkililerden bilgi alan Hacettepe Üniversitesi öğrenciler ise uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Üniversitenin otomotiv bölümünde yüksek lisans öğrencisi Günce Şahin, ring seferlere elektrikli bir otobüsün dahil edilmesinin ilgisini çektiğini söyledi.

Şahin, “Ben daha fazla çevresel düşünüyorum. Çevre kirliliği açısından sıfır emisyon bir vasıta olması kendimce fazla olumlu.” diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Alet Mühendisliği bölümü öğrencisi Murat Ongun Aksu ise “Bambaşka bir konsept olmasından dolayı fazla ilgimizi çekti. Okula ulaşmakta zorluk çekiyorduk. Acilen ise bir otobüs daha eklenmiş oldu. Şu lahza öğrenciyiz fakat gelecekte bu otobüsü ilerletmek, üzerine hedeflemek hedefimiz olacaktır.” biçiminde konuştu.

Türkiye'nin ilk hızlı şarj özellikli otobüsü Hacettepe'de