5 Haziran’da yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak sektöründe etkinlik gösterecek işletmelerin taşıması gereken şartlar belirlendi. Düzenlemeyle, yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 3 ay daha sonra emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması hükmü getirilmişti. Buna tarafından, 5 Eylül’den itibaren, işletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı dükkan açma ve alıştırma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından yoklama edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek.
TİCARET BAKANLIĞI MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURULACAK
İşletmeler, yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvuracak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü göre, oluşturulacak data sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek. Geçerlilik süresi 5 sene olan yetki belgesi, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılacak.
DOKÜMAN ALINMASI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Türkiye Tüm emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, il müdürlüklerinin yetki belgesi belirlemek için gereken altyapıyı hazırlaması ve data sistemini kurması gerektiğini belirtti. Emlak işletmeleri için 5 Eylül’den itibaren yetki belgesi zorunluluğunun başladığını aktaran Taylan, yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik işletmeye sahip olma, iş odası kaydı, vergi mükellefi olma ve eğitim gibi koşullar getirildiğini ifade etti. Taylan, mevcut emlak işletmelerinin ise metrekare ve eğitim gibi bazı şartlardan muaf tutulduğunu anımsattı.
“HER ÖNÜNE GELEN EMLAKÇI OLMASIN”
Kendilerinin de her önüne gelenin emlakçı olmamasını istediklerine dikkat çekici eden Taylan, “Mevcut emlakçılara çeki uyum getirilirken, esas bezginlik olan bu işi firari yapanlara çözüm getirilmiyor. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ve kiralık ilanları var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya belirtilmiş yasal işlerini yapanların işini zorlaştırırken, kaçak çalışanın ‘ayakçı’ sözcük grubu edilenlerin de önüne geçilmeli.” değerlendirmesinde bulundu.
Taylan, ilgili yönetmelikteki bir takım hükümlerin değiştirilmesi için bakanlığa başvurduklarını da aktarırken, sadece emlak danışmanlığına ait NACE koduyla açıklanmış işletmelerin bu işi yapmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Her iş kolundan kaydı olanların yetki belgesi alabileceğine dikkati çeken Taylan, bu durumun da emlak danışmanlarının sayısını artıracağına ve hileli rekabet yaratacağına işaret etti.