Trump’ın adayı Gorsuch’a komiteden onay

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oylama sonrası Demokratlar, “kürsü işgali” olarak tabir edilen tartışmaları uzatma yöntemi ile genel kurulu ve oylama sürecini tıkayacaklarını açıkladı.

Senato Adalet Komitesi, Gorsuch’un Yüksek Mahkeme üyeliğini 11’e karşı 9 oyla onaylayarak Senato Genel Kuruluna gönderdi.

Oylama sonrasında 4 Demokrat senatörün daha Genel Kurulda Gorsuch’un adaylığına karşı oy vereceğini duyurmasıyla aleyhindeki oyların sayısı 41’e yükseldi. Bu sayı, Demokratlara normalde Senatoda salt çoğunlukla seçilebilecek Gorsuch’un adaylığıyla ilgili olarak “istedikleri kadar” konuşma ve bu yolla oylamaya geçilmesini engelleme imkanı tanıyor.

KÜRSÜ İŞGALİ GÜNDEMDE

“Kürsü işgali” (filibuster) olarak tanımlanan bu sürecin sonlandırılabilmesi için 100 üyeli Senatoda 60 üyenin lehte oy kullanması gerekiyor. Şu anda bu sayıya sahip olmayan Cumhuriyetçiler, Demokratların kürsü işgaliyle Gorsuch’un adaylığını engelleme girişimine “kural değişikliğiyle” müdahale etmeyi planlıyor.

Buna göre, Senato iç tüzüğündeki ilgili kuralı değiştirmeyi düşünen Cumhuriyetçiler, “nükleer seçenek” adı verilen adımla ilgili adayın kürsü işgaline maruz kalmadan oylanabilmesini sağlamayı hedefliyor.

Kürsü işgali ve nükleer seçenek adımlarıyla ciddi şekilde karşılaşan Demokratlarla Cumhuriyetçiler, Gorsuch’un adaylığı üzerine kayda değer bir “mücadele” içinde gözüküyor. Vermont Senatörü Patrick Leahy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçilerin Senato tüzüğünü değiştirmeye kalkışacaklarını bildiği halde Gorsuch’a karşı çıkacağını söyledi.

California Senatörü Dianne Fienstein ise “Bu adaylık normal bir adaylık değil. Başka yollardan geldi ve bu komitede görev yaptığım süre içerisinde asla görmediğim karanlık paranın aşırı harcandığı bir şekilde ilerledi.” ifadelerini kullandı.