2019 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda (2)

2019 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda (2)
2019 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda (2)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulunda 2019 yılı bütçesinin hepsi üstündeki görüşmelerde AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel içinde “fotoğraf” tartışması yaşandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş’un, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Almanya ziyaretinde Sol Parti milletvekilleri Sevim Dağdelen, Gökay Akbulut ve Helin Evrim Sommer ile bir araya geldiğini hatırlatarak bazı eleştirilerde bulunması üzerine, CHP Grup Başkanvekili Özel, sataşma nedeni öne sürülerek söz aldı.

2016’da TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinin, temasları çerçevesinde Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, üyeler Marilusie Beck, Nils Annen ve Sevim Dağdelen ile bir araya gelmesine ilişkin fotoğrafı belirten Özel, “Sevim Dağdelen oturuyor, karşıda sizin partinizden 3 milletvekili. Hesap soracaksan bu fotoğrafın hesabını sor.” ifadesini kullandı.

hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Afganistan Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar ile benzer karede yer almış olduğu fotoğrafı bildiren Özel, “Bir terör örgütüne takviye verenle fotoğraf çektirmeyi konuşuyorsan ve soracaksan, El Kural’nin kurucusu Hikmetyar ile çektirilen bu fotoğrafın hesabını sor.” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “Doğrusu çoğumuz biliriz; mahalleyi birbirine katanlar olur, köyleri birbirine katan olur. Seslenmek oysa Meclisi birbirine katanlar da varmış. Mecliste ortalama olarak kafalar kırılıyordu. Bir grup başkanvekili sükuneti, Meclisin itibarını koruması gerekirken Meclisi ne ideal getirdi.” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan’ın, toplumsal paylaşım sitesi twitter üstünden “AK Parti Genel Merkez heyetimizle gerçekleştirdiğimiz Almanya temasları zarfında Alman Federal Konseyi Bundesrat’ı ziyaret ettik ve keza federal sistem hakkında data alışverişinde bulunduk.” paylaşımında bulunduğunu hatırlatarak, “Bana izah edersiniz ümit ederim.” ifadesini kullandı.

“Her gördükleri sakallıyı DAEŞ’çi sanıyorlar”

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da sataşma nedeni öne sürülerek tekrardan söz alarak, “Her gördükleri sakallıyı DAEŞ’çi sanıyorlar. Hikmetyar, Afganistan cenginde ülkesi için savaşan ve o dönemde Türkiye’nin desteklediği birisi. O vakit IŞİD diye bir varlık da yok ortada. Her gördüğünüz sakallıyı dedeniz sanmayın.” biçiminde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili özgür Özel, “Tanrı göstermesin bu adamı dedeme benzetmem. Benim dedemin şeytanca yok rahmani bir sakalı vardı. Sen kime benzetiyorsun da bu dek sempati besliyorsun, o tartışılır.” dedi.

Özel, Hikmetyar’ın 2013 senesinde BM kararıyla terörist listesine alındığını, Türkiye’nin bu sonucu destek yaparak malvarlığına el koyduğunu söylemiş oldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise “Hikmetyar, BM bakılırsa listeye kısa dönem alındı oysa derhal peşinde 30 Nisan 2017’de çıkarıldı. derhal Hikmetyar’ın partisi hükümette olan, hukuki olan partidir. Dolayısıyla her sakallıya aynı tarzda yakınlaşmak dürüst yok.” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, İYİ Parti’li Türkkan’ın ifadeleriyle ilgili izah etme yapmış oldu.

Dağıtılmış görevler dolayısıyla birçok ülkeyi ziyaret ettiklerini ve ziyaretleri esnasında o ülkenin sistemiyle ilgili data alışverişinde bulunduklarını, Türkiye’deki sistemle ilgili de data verdiklerini özetleyen Kan, Almanya’da da bu çerçevede yetkililerden data aldıklarını söylemiş oldu. Kan, bu mevzuyla ilgili dile getirilen iddiaları “abuk subuk sapan” olarak vasıflandırdı.

sırası gelmişken, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un, CHP’ye yönelik “Afrin operasyonuna karşı meydana çıkan parlamenterlerle Almanya’da ne konuştunuz? Siz kim vatan toprağını korumak kim?” ifadeleri üzerine sataşmadan söz istedi.

Kurtulan, “Afrin’e vatan toprağını savunmaya gittiğinizi söylüyorsunuz. Afrin sizin vatan toprağınız değil Sayın Muş. Karıştırıyorsunuz. Orayı, gidip gasbetmişsiniz, işgal etmişsiniz, IŞİD’e teslim etmişsiniz.” diye konuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise “Kahraman ordumuza sataşma var. Kahraman ordumuza kimse işgalci diyemez. Bunu kimse TBMM çatısı altında yapması imkansız. Yapıyorsa da onun yeri burası değil Kandil’dir, PKK’dır, yılanların yanı olmalıdır.” şeklinde Kurtulan’a karşı çıktı.