2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri

2019 Merkezi Idare Bütçe Görüşmeleri
2019 Merkezi Idare Bütçe Görüşmeleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye ABD birleşmiş Devletleri ilişkilerine değinerek, “Türkiye olarak, ABD’dan beklentimiz, her alanda müttefiklik ruhuna uygun olarak hareket etmesidir. Karşımızda ülkemizin terör örgütleriyle yürüttüğü mücadelesine saygı duyan ve destek veren bir ABD görmek istiyoruz” dedi.

Oktay, TBMM Genel Kurulu’nda 2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmelerine katıldı ve söylev yapmış oldu.

Oktay, şu şekilde konuştu:

“2017 itibarıyla orta-ileri teknolojili ürünlerin toplam imalat endüstri ihracatımız içindeki oranı yüzde 34,6’ya yükseltilmiştir. Fakat, küresel düzeyde daha rekabetçi ve daha büyük oyuncu olmamız için ileri teknolojili ürünlerin payının fazla daha yüksek seviyelere çıkartılması icap ettiğinin de farkındayız. Baştan dengelenme kapsamında enflasyonla savaşım de en kayda kıymet hedeflerimizden biridir. Yüksek enflasyonla yaşamı sürdürmenin maliyetlerinin bilincindeyiz. Gerek yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekse milletlerarası rekabetçiliğimizin artırılması bağlamında enflasyonu düşürme mücadelemizde emin bir duruşa sahibiz. Bu hedefimiz doğrultusunda olası olan her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz.”

Oktay, AK Parti iktidarları döneminde uygulanan başarıya ulaşmış ve ihtiyatlı maliye politikaları doğruca faiz giderlerinin gayri safi yurt içi hasıla(GSYH) oranı ciddi bir halde düşürülmüştür. Faiz giderlerinin bütçe içindeki oranı İktidarlarımız öncesinde yüzde 40’lar seviyesinde iken bu oranı 2019 senesinde yüzde 12,2’ye düşürüyoruz. bundan başka, 2002 senesinde her 100 liralık aidat gelirinin ortalama 86 lirası faiz ödemelerine giderken, 2019 senesinde yalnızca ortalama 16 lirası faiz ödemelerine gidecektir” ifadelerini kullandı.

Yoksullukla çaba ettiklerini hatırlatan Oktay, “Türkiye’de 2002 senesinde yüzde 30 olan günlük 4,3 doların aşağı harcama düzeyi ile geçinen cemiyet kesimi oranını 2015 yılına gelindiğinde yüzde 1,58’e düşürerek dünyada yoksulluk oranlarını maksimum azaltan ülke olduk. Toplumsal takviye harcamalarının GSYH’ye oranını ortalama 3 katına çıkardık. Son 16 yılda gereksinim sahibi yurttaşlarımıza takriben 283 milyar TL tutarında toplumsal destek yaptık” biçiminde konuştu.

AK Parti iktidarları döneminde eğitime ayrılan kaynakların artmasıyla beraber okullaşma oranlarının arttığını söyleyen Oktay, “2018-2019 eğitim ve öğretim senesinde resmi ve hususi edinmek suretiyle toplam 68 bin 471 okulumuzda tüm kademelerde 1 milyon 126 bin 851 hoca ve 17 milyon 658 bin 637 öğrencimiz ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Hoca başına düşen talebe sayımız; ilköğretimde 16’ya, ortaöğretimde de 12’ye düşmüştür. Ülkemizin tüm coğrafi bölgelerindeki öğretmen doluluk oranları birbirine yakın bir orana yükseltilmiştir” diye konuştu.

Oktay, şunları kaydetti: “Bugün ise 81 il, 239 ilçe ve 4 tane KKTC’de elde etmek suretiyle toplam 781 yurtta ortalama 670 bin yatak sayısına ulaşılmıştır. Yatırım ve kiralama programı zarfında 2021 yıl ardına kadar yurt kapasitemiz 881 bine ulaşacaktır. Yatırım programında 158 bin kapasiteli 181 tane yurt projesi bulunmaktadır. 2018 senesinde aylık 470 TL olan burs/kredi miktarı, 2019 senesinde aylık 500 TL olarak ödenecektir. 2019 senesinde yüksek lisans öğrencilerine aylık bin TL, doktora öğrencilerine ise bin 500 TL burs/kredi ödemesi yapılacaktır.”

Oktay, güvenlikle ilgili olarak, “2018 içinde kırsalda güya barınma ve üs bölgelerine 87 bin 699, kent merkezlerinde ise PKK/KCK kent yapılanmasına yönelik 6 bin 763 operasyon yapılmıştır. 2018 senesinde 352 terörist teslim olmuştur. Bunların yanında 2018 senesinde 152 teröristin aileleri ile görüşerek ikna yolu ile teslim olmaları sağlanmıştır. Terör örgütünün üst düzey zaiyatları artmış, 2018’de 13’ü kırmızı kategoriden elde etmek suretiyle 104 sözde üstteki düzey terörist etkisiz ışık halkası getirilmiştir.2017 yılı başından bu yanlamasına vatanımızda fiil yapamayan DEAŞ terör örgütüne yönelik olarak 2018 senesinde bin 206 operasyonla, 2 bin 648 fert gözaltına alınarak 854 şahıs tutuklanmıştır” dedi.

DEAŞ tehdidini ortadan kaldırmak, hudut güvenliğini karşılamak, Suriyeli göçmenlerin yurtlarına dönüşlerine destek olmak ve bölgedeki sivillerin terör vakalarından zarar görmelerini alıkoymak maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri desteğindeki özgür Suriye Ordusu bakılırsa, 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı Harekatı başlatılmış ve 29 Mart 2017 tarihinde tamamlanmıştır. Fırat Kalkanı Harekatını müteakip ek olarak ülkemiz sınırlarının hem de Afrin bölgesinin kararlılık ve güvenliğini temin etmek, bölgedeki teröristleri etkisiz ideal getirmek ve bölge halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak maksadıyla 20 Ocak 2018’de Zeytin Dalı Harekatı başlatılmış ve 18 Mart 2018’de Afrin ilçe merkezinde denetleme sağlanmıştır. Harekat dahilinde 4 bin 500’den fazla PKK/PYD/YPG/DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz ışık halkası getirilmiştir. öte taraftan, Astana Mutabakatı gereği mütareke ihlallerinin gözlenmesi maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde; 12 gözlem noktası oluşturulmuş olup bu gözlem noktalarının inşa faaliyetleri devam etmektedir. Bilinmiş olduğu suretiyle İdlib’de gerginliğin azaltılması ve askeri bir müdahalenin önüne geçilmesi sebebiyle 2018 Eylül ayında Tahran’da ve Soçi’de başarıya ulaşmış görüşmeler yapılmıştır. Bedelli askerlik kapsamında; 635 bin 392 vatandaşımızın müracaat işlemi tamamlanmış, 67 bin 591’inin esas eğitimleri nihayetlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Oktay Kaşıkçı cinayetine değinerek,”Geçtiğimiz Ekim ayı başlangıcında, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda barbarca bir adam öldürmeye kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı vakasında hukuktan ve ahlaktan yana koyduğumuz konuşma, bunun son örneğidir. Türkiye’nin bu mevzuda ortaya koyduğu ilkeli davranış, tüm dünya bakılırsa takdirle karşılanmış, cinayetin üstünün örtülmesinin de önüne geçmiştir. İnsanlık dışı bu olayın peşini, emri vereninden uygulayanına dek tüm suçlular tespit edilip yargı önüne çıkartılana kadar bırakmayacağımızı burada bir kez daha anlatmak isterim” şeklinde konuştu.

Sudriyea mevzusunda Oktay, “Sınırlarımızın anında yanı başına yerleştirilen terör örgütleri kullanılarak, Suriye krizinin ülkemize ihracı gayretleri, bizi bu meselede sahada aslına bakarsak var edinmek mecburiyetiyle karşısında karşıya bırakmıştır. Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatında DEAŞ’ı büyük bir yenilgiye uğratmış, Zeytin Dalı Harekatında da PYD üstünden kurulan oyunu bozmuştur. İdlib’te Rusya ile vardığımız ve İran kadar da desteklenen mutabakat bir uçtan bir uca, koskocoman bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtik. Şu Anda de gündemimizde Fırat’ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu bozmak vardır. Bu meselenin çözümü için diplomatik yolları ardına kadar zorluyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya ile Ukrayna içinde bir süredir aralıksız gerilim, bölge için çekince teşkil ettiğini gösteren Oktay, “Türkiye, Kırım’ın Rusya kadar ilhakını tanımamıştır, tanımayacaktır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve istikrarına rağmen diğeri saldırıları da tasvip etmiyoruz. Karadeniz’in kuzeyindeki sorunların, barışçı yöntemlerle çözümü hususunda Sayın Cumhurbaşkanımız kadar taraflara telkinlerimizi her fırsatta yapıyoruz. Doğal Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri, Karadeniz’deki gelişmelerin fazla ötesinde bir genişliğe ve derinliğe haizdir” diye konuştu.

Türkiye ABD ilişkilerine rağmen olarak Oktay, “Esasen ABD bizim fazla uzun seneler her tarafında en manâlı müttefikimiz olmuştur. Sadece son dönemde bu ülkeyle, bilhassa PYD ve FETÖ terör örgütleri mevzusunda artan bir halde derinleşen değişik yaklaşımlara haiz olduğumuzu görüyoruz. ABD’nın yaptırımları çerçevesinde yaşadığımız problemler, ilişkilerimizin bir başka sorunlu yönünü oluşturuyor. Türkiye olarak, ABD’dan beklentimiz, her alanda müttefiklik ruhuna uygun olarak hareket etmesidir. Karşımızda ülkemizin terör örgütleriyle yürüttüğü mücadelesine saygı duyan ve yardım veren bir ABD görmek istiyoruz” dedi. – ANKARA