20 yaş dişleri kabusunuz olmasın

20 yaş dişleri kabusunuz olmasın
20 yaş dişleri kabusunuz olmasın
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

20 yaş dişleri, ağızda en geç meydana çıkan ve çene kemiklerinde çıkacak yer bulamadıklarından dolayı gömülü kalabilen dişlerdir. Tam gömülü veya güya gömülü kalan dişlerin birçok zaman hali hazırda iltihabi rahatsızlıklar yarattığından, çekilmeleri gerekebilmektedir. Peki; sürmüş ve herhangi bir hastalık vermeyen 20 yaş dişleri konusunda ne yerine getirmek gerekir? Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü Prof. Dr. Serbest Erdoğan, açıkladı.

Gömülü dişlerinin etrafında iltihabi durumlar veya ilerleyen dönemlerde, kist ya da bitkiler tipinde patolojilerin gelişmesinden nedeniyle çekimleri, gerekebilmektedir. Birçok kişide ise 20 yaşlar dişleri hem üstteki çenede, keza de daha aşağı çenede adamakıllı sürebilmekte ve ağızda sorunsuz şekilde durabilmektedir. Son yıllardaki bilimsel kanıtlar, sorunsuz olarak ağızda duran 20 yaş dişlerinin de çekilmesinin daha yararlı olduğunu göstermektedir.

Hekim kontrolünü aksatmayın

20 yaş dişleri, en arkada bulunan dişler olduklarından doğru biçimde fırçalanmaları baskı olmakta ve bu şart dişlerin çevresinde kronik dişeti iltihaplarına sebep olmaktadır. Kronik iltihap sadece ağız içi yok, vücudun öteki organlarına da negatif etkiler yaratmaktadır. 20 yaş dişleri etrafındaki kronik iltihaplar, bu dişler kaynaklı en büyük problemlerden birisidir. Bu dişlerin yaratacağı diğer bir problem de, 20 yaşlar dişlerine komşu olan 2. büyük azı dişinde artmış çürük riskidir. 2014 yılında ABD’de üretilmiş büyük bir çalışmada, ağzında 20 yaş dişleri bulunan kişilerde, olmayanlara nazaran 2. büyük azı dişlerinde çürük gelişme oranının, anlamlı şekilde arttığı saptama edilmiştir. 2. büyük azı dişleri, ağzımızdaki en önemli dişlerden olup, arkalarında yer alan 20 yaş dişleri bu dişlerin temizliklerini şiddet hale getirmektedir.

Problem yanağa sıçrayabilir

Bu sebepler haricen bazı 20 yaş dişleri de sorunsuz şekilde ağızda olmalarına rağmen karşıtlarına gelen diş olmaması sebebi ile yanağa doğru uzatma yapmakta ve yanakta beğenilmeyen irritasyonlar yaratmaktadır. Eski yıllarda, implant uygulamalarının yaygın olmaması sebebi ile bu dişlerin köprü ayağı olarak kullanılma ihtimaline karşın ağızda tutulmak isteniyordu. Ancak günümüzde, implant tedavilerinin artmış başarısı ile buna da gereklilik kalmamıştır.