1500 tonluk Artuklu Hamamı yeni yerine taşınıyor

1600 tonluk Artuklu Hamamı yeni yerine taşınıyor
1600 tonluk Artuklu Hamamı yeni yerine taşınıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hasankeyf’teki 650 takvim Artuklu Hamamı yeni yerine taşınıyor

FOTOĞRAFLAR: AA-DHA

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı ve Hidro Elektrik Santralleri projesi kapsamında tarihi eserlerin sular aşağıda kalmaması için Devlet Su İşleri’nce yapıların taşınması için araştırmalar sürüyor. 1/10

Yürütülen proje dahilinde 2017 yılının Mayıs ayında başta Zeynel Bey Türbesi yerinden tehlikesiz bir şekilde taşındı.

2/10

İlçede yer alan tarihi yapıların korunması için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

3/10

540 sene geçmişi olan Artuklu Hamamı’nın taşınma çalışmaları bu sabah saat 04.15 itibariyle başlandı.

4/10

Sorunsuz olarak yapılan taşıma çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımının gerisinde Artuklu Hamamı 950 metre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine taşınacak.

5/10

Artuklu Hamamı’nın taşınmasıyla ilgili Devlet Su İşleri’nden yapılan açıklamada, taşınma işleminin dünyaya bir örnek teşkil edildiği belirtildi.

6/10

Geçtiğimiz sene Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması Türkiye’de bir ilk olduğu açıklanmış açıklamada, “Bu çerçevede ülkemizde bir birincil olan ve 540 yaşında olması itibariyle dünya ölçeğinde bütüncül olarak taşınan en eski tarihi inşa farzedilen Zeynel Bey Türbesi’nin yeni yerine taşınması işlemi 12 Mayıs 2017 tarihinde başarıyla gerçekleştirilmiştir.

7/10

Takriben 1100 tonluk tarihi inşa nakliye işlemi baştan başa hassas cihazlarla yapılan gözlemler neticesinde herhangi bir zarar almadan tamamen emniyetli bir şekilde yeni yerine taşınmıştır.

8/10

Derhal ise taşıma tertibatı da hesaba katıldığında 1500 ton ağırlığa ulaşan Artuklu Hamamı’nın bütüncül nakliye işlemi gerçekleştirilecektir.

9/10

Artuklu Hamamı’nın halihazırda bulunduğu Hasankeyf’teki mevcut konumu ile yeni ikâmetgâh alanında düzenlenecek arkeoparktaki yeni konumu arasındaki uzaklık 2 bin 950 metre olup hamam 70 metre üst kota taşınacaktır.” denildi.

10/10