1000 takvim Artvin Kalesi 2019’da ziyarete açılacak
Çoruh Nehri kenarında yer alan 1000 yıllık Artvin Kalesi, çevre düzenlemelerinden sonradan turizme kazandırılarak ziyarete açılacak.
1/16
Gürcü Krallığı’nın 10. yüzyılda yapı ettirdiği tahmin edilen kale, büyük kasaba girişindeki Çoruh Nehri’nin kenarında bulunan sarp kayalığın üzerindeki görkemli görüntüsüyle doğa ve tarih meraklılarını kendine hayran bırakıyor.
2/16
Askeri alan sınırları içerisinde bulunduğu için özel izinle gezilebilen kalede, turistik ziyaretler gerçekleştirilemiyor.
3/16
2004 yılında restorasyonu yapıldıktan daha sonra, 2012 yılı içerisinde ışıklandırılan şehrin en eski tarihi yapısı özelliğine sahip kalenin, Artvin Belediyesi’nin girişimleriyle çevre düzenlemesi yapıldıktan daha sonra ziyarete açılması planlanıyor.
4/16
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, kalenin kaya üzerine inşa edilmiş muhteşem bir yapı olduğunu söyledi.
5/16
Yalçın Kurt, kalenin turizme kazandırılması için geçmiş yıllarda bir restorasyon yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:”Kalemizi turizme açabilmek için şu an çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları gibi alt inşa çalışmalarının yapılması gerekli.
6/16
Bir tedarik Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan ödenek çıktı. Biz de kurum olarak ayrıca teknik yardım vereceğiz ayrıca de restorasyon ihtiyacıyla ilgili zorunlu yardımlarda bulunacağız.
7/16
Bu kalemizi Artvin turizmine kazandırmak için Artvin Belediyesi ile işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki günlerde bu işlem başlayacak”
8/16
Şehirde Artvin Kalesi haricen kazı çalışmaları tamamlanan Şavşat Kalesi’nde de restorasyon yapılacağını ifade eden Kurt, buranın da turizme açılacağını söyledi.
9/16
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise, geleceğini turizmde arayan bir kentin, turizme yönelik bütün değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.
10/16
Kentin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerlere de sahip olduğundan bahseden Kocatepe, “Artvin Kalesi de ilimizdeki onlarca değerden bir parça başına.
11/16
Yıllarca ziyaret edilemeyen bir kale. Biliyoruz ki tarihi eserlerimize sahip çıkmadığımızda ya insan eliyle değil ediliyor ya da bakımsızlıktan çöküp gidiyor.
12/16
Askeri alan içinde olduğu için korunmuş ve dönem dönem de bakımları yapıldığı için sapasağlam ayakta” dedi.
13/16
Kocatepe, kalenin şehrin destinasyon merkezi olmasını istediklerini de anlatarak, bunun için kalenin ilk kez askeri bölge sınırlarından çıkarıldığını ve yapılan projeyle 750 bin lira takviye aldıklarını belirtti.
14/16
Kalede bir dizi restorasyon gerçekleştirileceğinden bahseden Kocatepe, 2019 yılında Artvin Kalesi’nin artık uzak görünen bir yer yok, aralıksız gezilen bir alana dönüşeceğini vurguladı.
15/16
Çoruh nehri kenarında yer alan Artvin Kalesi…
16/16