1000 takvim Artvin Kalesi 2019’da ziyarete açılacak

1000 takvim Artvin Kalesi 2019'da ziyarete açılacak
1000 takvim Artvin Kalesi 2019'da ziyarete açılacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1000 takvim Artvin Kalesi 2019’da ziyarete açılacak

Çoruh Nehri kenarında yer alan 1000 yıllık Artvin Kalesi, çevre düzenlemelerinden sonradan turizme kazandırılarak ziyarete açılacak.

1/16

Gürcü Krallığı’nın 10. yüzyılda yapı ettirdiği tahmin edilen kale, büyük kasaba girişindeki Çoruh Nehri’nin kenarında bulunan sarp kayalığın üzerindeki görkemli görüntüsüyle doğa ve tarih meraklılarını kendine hayran bırakıyor.

2/16

Askeri alan sınırları içerisinde bulunduğu için özel izinle gezilebilen kalede, turistik ziyaretler gerçekleştirilemiyor.

3/16

2004 yılında restorasyonu yapıldıktan daha sonra, 2012 yılı içerisinde ışıklandırılan şehrin en eski tarihi yapısı özelliğine sahip kalenin, Artvin Belediyesi’nin girişimleriyle çevre düzenlemesi yapıldıktan daha sonra ziyarete açılması planlanıyor.

4/16

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, kalenin kaya üzerine inşa edilmiş muhteşem bir yapı olduğunu söyledi.

5/16

Yalçın Kurt, kalenin turizme kazandırılması için geçmiş yıllarda bir restorasyon yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:”Kalemizi turizme açabilmek için şu an çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları gibi alt inşa çalışmalarının yapılması gerekli.

6/16

Bir tedarik Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan ödenek çıktı. Biz de kurum olarak ayrıca teknik yardım vereceğiz ayrıca de restorasyon ihtiyacıyla ilgili zorunlu yardımlarda bulunacağız.

7/16

Bu kalemizi Artvin turizmine kazandırmak için Artvin Belediyesi ile işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki günlerde bu işlem başlayacak”

8/16

Şehirde Artvin Kalesi haricen kazı çalışmaları tamamlanan Şavşat Kalesi’nde de restorasyon yapılacağını ifade eden Kurt, buranın da turizme açılacağını söyledi.

9/16

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise, geleceğini turizmde arayan bir kentin, turizme yönelik bütün değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

10/16

Kentin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerlere de sahip olduğundan bahseden Kocatepe, “Artvin Kalesi de ilimizdeki onlarca değerden bir parça başına.

11/16

Yıllarca ziyaret edilemeyen bir kale. Biliyoruz ki tarihi eserlerimize sahip çıkmadığımızda ya insan eliyle değil ediliyor ya da bakımsızlıktan çöküp gidiyor.

12/16

Askeri alan içinde olduğu için korunmuş ve dönem dönem de bakımları yapıldığı için sapasağlam ayakta” dedi.

13/16

Kocatepe, kalenin şehrin destinasyon merkezi olmasını istediklerini de anlatarak, bunun için kalenin ilk kez askeri bölge sınırlarından çıkarıldığını ve yapılan projeyle 750 bin lira takviye aldıklarını belirtti.

14/16

Kalede bir dizi restorasyon gerçekleştirileceğinden bahseden Kocatepe, 2019 yılında Artvin Kalesi’nin artık uzak görünen bir yer yok, aralıksız gezilen bir alana dönüşeceğini vurguladı.

15/16

Çoruh nehri kenarında yer alan Artvin Kalesi…

16/16