128 bin kontenjan abes kaldı, gözler ek yerleştirmede

128 bin kontenjan abes kaldı, gözler ek yerleştirmede
128 bin kontenjan abes kaldı, gözler ek yerleştirmede
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) atama sonuçlarının açıklanmasının arkasından gözler, abes kalan yaklaşık 128 bin kişilik kontenjana çevrildi.

TARİH BELLI YOK

Ilave kontenjanların öğrencilerin üniversiteye girişi için ikinci bir kısmet olduğunu söyleyen İzmir Sınav Eğitim Kurumları Kurucusu, Matematik Öğretmeni İlker Sümer, kısa zaman içinde ÖSYM kadar kılavuzun yayınlanacağını vurguladı.

YERLEŞENLER BAŞVURMAYACAK

Üniversiteyi kazanıp tescil yaptırmayan öğrencilerin de olabileceğini, bu nedenle kontenjan sayısının artacağını da dile getiren İlker Sümer, “128 bin şahsiyet boş kontenjan fazla önemli bir rakam. Yerleşemeyen öğrencilerin bu boşlukları iyi inceleyerek ilave tercihlerini yapmaları gerekiyor. Burada en önemli nokta merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yatırma için başvuramayacak. 2018 YKS lisans programları için yaklaşık 90 bin, ön lisans programları için de toplam 39 bin kontenjan abes kaldı. böylece yayınlanacak kılavuz iyi incelenmeli. Ilk durum olarak hiçbir tercih yapmamış veya seçim yaptığı halde yerleşmemiş olma koşulu aranıyor. Bunu unutmamalıyız. Ek tercihlerde iki bambaşka kontenjan türü olacak. Birincisi kontenjanı dolmayan bölümler, ikincisi yerleştirmesi yapılmış fakat kayıt yaptırmamış olan öğrenciler ile oluşan abes kontenjanı olan bölümler “dedi.

128 bin kontenjan boş kaldı, gözler ek yerleştirmede

“KILAVUZU İNCELEMEDEN TERCIH YAPMAYIN”

İlker Sümer, Kontenjanı dolmayan bölümler için ilave tercih yapılacak bölümlerin ilgili olduğu puan türünde TYT için asgari 150, AYT için ez az 180 puan almış almak gerekiyor. Kontenjanı dolmuş; fakat tescil yaptırmayan öğrenciler sebebiyle boş kalan kontenjanlara tercihte bulunurken o bölüme yerleşen en son öğrencinin puanları taban puanı olarak kabul edilir ve tercih edebilmek için bu puana eşdeğer veya puanın üzerinde bir puana sahip edinmek gerekir. Mesela, ilgili bölüme son yerleşen öğrencinin puanı 350 ise o bölümü tercih olabilmek için minimum 350 puana sahip edinmek gerekir, puanı 350 ve üzerinde olan öğrenci tercihte bulanabilir. Bunun için açıklanmış kriterlere uygun şekilde seçim yapılması gerekiyor. Keza isteyen öğrenciler şimdiden ÖSYM ’nin internet sitesine girerek YKS taban puanları ile doymuş ve abes kontenjan bilgilerine ulaşabilirler. Öğrencilere yeni yayınlanacak kılavuzu incelemeden seçim yapmamasını öneriyoruz.” diye konuştu.

128 bin kontenjan boş kaldı, gözler ek yerleştirmede