Rize Köyündeki Atölyede Ürettiği Saatleri, Fransa ya İhraç Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köyündeki atölyede ürettiği saatleri, Fransa’ya ihraç ediyor

Rize’nin Güneysu ilçesinde tamir ettiği bozulan sarkaçlı duvar saatinden esinlenen Emre Mercan (31), kaşığı sallanan çay bardağı ile çalar gibi görünen kemençe figürlü saat imal etti. Patent alarak Adacami köyünde, 20 metrekarelik atölyede seri üretime geçen Mercan, ‘çay ve kemençe saati’ adını verdiği ürünleri, Fransa’ya ihraç etmeye başladı. İlk ihracatını gerçekleştirmenin sevincini yaşayan Mercan, saatleri göndereceği ülke sayısını artırmayı hedefliyor.

Güneysu İlçesi Adacami Köyü’nde yaşayan Emre Mercan’ın ilginç girişimi, 3 yıl önce evde bozulan sarkaçlı duvar saatini tamir etmek isterken başladı. Saatin sallanan sarkaç kısmına çay bardağı figürü yapıştıran Mercan’ın aklına değişik figürlü saatler yapmak geldi. Evde işe koyulan ve tasarladığı kaşığı sallanan çay bardağı ile çalar gibi görünen kemençe figürlü saatler yapan Mercan, ürünlerin ilgi görmesi üzerine köyde 20 metrekarelik atölye açtı. İşi geliştiren, ‘çay ve kemençe saati’ adını verdiği ürünlerin patentini alan Mercan seri üretime geçti. Günde 3-5 saat yapımı ile başladığı saat imalatında yıllık 70 bini aşan saat üretimine ulaşan Emre Mercan, Rize ve Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye ‘de birçok kentte ürünlerini pazarlamaya başladı. Ünü Türkiye sınırlarını aşan saatleri yurt dışına ihraç etmeye başlayan Mercan ilk toplu siparişi Fransa’dan aldı. Firmaya şişe görünümlü saat yapan Mercan, ilk ihracatını gerçekleştirmiş oldu.

‘GÜNDE BİR KAÇ TANE İLE BAŞLADIM’

Eve aldığı ve eşinin de çok beğendiği duvar saatinin bozulması üzerine tamiri için uğraştığı sırada aklına yeni tasarım geldiğini anlatan Emre Mercan, Saati tamir ederken sarkaç kısmına bir çay bardağı figürü ekledim. O da sallanmaya başladı. Bundan esinlenerek değişik tasarımlar ürettim. Ürünler çevrede ilgi gördü. Evde günde birkaç tane saat yapmaya başladım dedi.

‘GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUM’

Ürünlerinin çok sevildiğini belirten Mercan, ‘Ürünler ülke genelinde sevildi, satın alındı. Taklitlerimiz yapıldı ama bizim önümüze geçemediler. Her geçen gün ürünlerimizi çoğaltıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerde titiz bir şekilde çalışma yaptığımız için dünyanın birçok ülkesinden talep aldık. Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ile başlayan satışlarımız Ankara, İstanbul, İzmir gibi illere ulaştı. Son olarak Fransa’da bir içecek firması bizden ürün satın almak istedi. Bizi İnternette görmüşler. Onlarla bir anlaşma yaptık ve hazırladığımız ürünlerimizi ambarlarla Fransa’ya gönderdik. Yurt dışına satış yaparak ülkemize çok katkı yapmak istiyoruz. Yurt dışı pazarımızın gelişmesi için uğraşıyoruz. Daha çok üretip daha çok çalışmamız lazım. Ben gece gündüz uyumadan üç saat uyku ile çalışıyorumö ifadelerini kullandı.