Rize de Eğimi Artan Binalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘de yıllar önce inşa edilen ve dolgu olan zemindeki kayma nedeniyle yan yatmaya başlayan 96 daireli 4 binada gün geçtikçe artan eğim korkutuyor. Demir direklerle desteklemeye çalışılan bina için kendilerince önlem almaya çalışan vatandaşlar, binaların kentsel dönüşüme tabi tutulmasını istedi. Engindere Mahallesi’nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 30 yıl önce inşa edilen 72 daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kaymalar meydana geldi. Bazı ev sahipleri yapıları demir direklerle güçlendirmeye çalıştı, çok sayıda daire ise boşaltıldı. Gün geçtikçe binalardaki eğim artarken, 24 daireli bina ile bitişiğindeki bina arasında boşluk oluştu. Tehlike oluşturan binalar için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı. Kentsel Projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı. Riskli binalarda yaşayan vatandaşlar, korku içerisinde evlerinde kaldıklarını belirterek binalar yıkılmadan önlem alınmasını istedi.

‘KORKU İÇERİSİNDE YAŞIYORUZ’

Eğimli binadaki dairesinde oturan Necla Birben, Binalarda eğim var. Bu bir gerçek. Binalar yamuluyor, duvarlar çatlıyor. Balkonlara demir direkle destek verdiler. Artık bu binalar yıkılsın ve yeniden yapılsın. Yıllardır korku içerisinde yaşıyoruz dedi.

Canan Ferah ise Yetkililer geldi, baktı ama bir şey yapılmadı. Yoldan TIR geçince bina sallanıyor. Odalarımızda duvarlar çatladı ama sesimizi duyuramadık. Bina sütunlarında çatlaklar var. Artık bir önlem alınmalı diye konuştu.

Mehmet Birben de Binaların zeminini su basıyor. Zemin bitmiş. Binanın çevresinde beton kaplama ile bir güçlendirme yapıldı ve binalar böyle ayakta durmaya çalışıyor. Burada bir kentsel dönüşüm olmalı. Önlem alınmazsa 2-3 yıl sonra bu binalar çökebilir ifadelerini kullandı.

Binada korku içerisinde yaşadıklarını anlatan , Çocuklar gece uyuyamıyor. Kalkıyorlar ‘ evler yan, yıkılır mı’ diye soruyorlar. Evde sanki düşecek gibi oluyoruz diyerek evlerin yıkılıp yeniden yapılmasını isterken da, Binaların zemini sakat. Burada güvende değiliz. 20 yıldır bu binadayım. Bekliyoruz ve ne olacağını bilmiyoruz. ‘da bina yıkıldı, bizde tedirgin olduk diyerek önlem alınmasını istedi.

Binadaki eğimi gören Recep Yetim Berber ise Burada nasıl yaşıyorlar. İnsan canının kıymeti binalar çökünce anlaşılıyor. Bu binaların boşaltılması lazım uyarısında bulundu.