412 bin öğretmen atama bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, atama bekleyen öğretmen sayısı ve ülke genelindeki öğretmen ihtiyacına ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, şunları kaydetti:

109 bin 238 ihtiyaç

“2017 yılı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı verilerine göre atama bekleyen potansiyel öğretmen adayı sayısı 412 bin 15’tir. Ekim 2017 itibarıyla bakanlığımız MEBBİS veri tabanından alınan verilere göre resmi eğitim kurumlarında görev yapan sözleşmeli öğretmen sayısı 39 bin 300 olup, tüm alanlar bazında Türkiye geneli öğretmen ihtiyacı 109 bin 238’dir. Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı merkezi bütçe kanunlarına göre Bakanlar Kurulu’nca bakanlığımıza tahsis edilen ve Maliye Bakanlığı’nca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabilmektedir.

Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi esas alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta, il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alana atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumları belirlenmektedir. Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılmaktadır.

Ancak öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanamadığı eğitim kurumlarında eğitim öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından valiliklerce Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9’uncu maddesi kapsamında ve öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirmesi yapılabilmektedir.”