Yurt dışı gezisinde fark etti, çömlek atölyesi kurdu

Yurt dışı gezisinde fark etti, çömlek atölyesi kurdu
Yurt dışı gezisinde fark etti, çömlek atölyesi kurdu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polonya ve İngiltere gezisi sırasında atölyelerde seramik yapan kadın sanatçılardan etkilenen 46 yaşındaki Didem Fırat, hobi olarak başladığı bu sanatı, Gölbaşı ilçesindeki evinde kurduğu atölyede devam ettiriyor.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Edebiyatı Bölüm Mezunu olan ve 27 sene tercümanlık yapan Didem Fırat, Polonya ve İngiltere gezisi sırasında seramik üreten bayan sanatçıları gördüğünü ve bunlardan etkilendiğini söyledi.

KURSTA EĞİTİM ALDI

Yaşadığı ilçeye döndüğünde, babalarının mesleğini 36 yıldır sürdüren İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşlerden seramik üretimiyle ilgili kurs aldığını gösteren Didem Fırat, evinde kurduğu atölyede çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

“HOBİ OLARAK BAŞLADIM”

Hobi olarak başladığı bu sanatı farklı boyuta taşıdığını ifade eden Didem Fırat, “Tornaya birincil oturuşunuzda bir şeyler ortaya dışlamak imkansız. çok çalışmak lazım. Aralıksız nüksetmek, icabında bozup bozup yerine getirmek lazım. Sabır, çömlek yapmakta çok manâlı. Bazıları ‘yetenek istiyor’ diyor. Ben buna inanmıyorum. Herkesin bir yeteneği vardır. Çömlek işinde öğrenmek için dayanmak gerekli ben sahiden öğrenmeyi çok istediğim ve sabrettiğim için öğrendim.” dedi.

Yurt dışı gezisinde gördü, çömlek atölyesi kurdu

“TOPRAK TÜM YORGUNLUĞUMU ALIYOR”

Didem Fırat, “Toprağa dokunduğunuz anda elektriğinizi, fena enerjinizi alıyor gibi bir his oluyor. Bir terapi gibi günlük hayatta ne kadar yorgun olursam olayım, atölyeye indiğim ve bir şeyler yapmaya başladığımda bütün yorgunluğumu alıyor. Her yaştan insana çömlek sanatı ile uğraşmalarını öğüt ediyorum, özellikle çocuklara. Çünkü çocuklarımız sürekli teknolojik aletlerle ilgileniyor. Bu da dikkat eksikliğine yol açıyor, el sanatlarını geliştirmelerine engel oluyor. Bundan nedeniyle çocukların normal toprakla oynamaları ve bir şeyler üretmelerinin onların hem duygusal hem de zihinsel gelişimlerine avantaj sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Yurt dışı gezisinde gördü, çömlek atölyesi kurdu