Yeşilin En Eşsiz Hali: Karadeniz Yaylaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaçkar Dağları’nda bulunan yaylalarda yaşam, benim gibi doğaseverleri kendine çekerek, nüfusuna her geçen gün artılar ekleyerek devam ediyor.

Genelde ilk tatil deneyimlerimizi kıyı sahillerinden yana kullanırız. Tabii ki Ege ve Akdeniz’in keyfi bir başka oluyor. Fakat Karadeniz bölgesindeki doğanın yansıttığı harikalar nedeniyle inanın farklı bir dünya da olduğunuzu hissediyorsunuz…

Termal turizm, kültür turizmi, eko turizm ve doğa sporları da olunca ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Dağcılık, kampçılık, kaya tırmanışı, trekking, rafting, jeep safari, foto safariye meraklıysanız kışın yapılan Heliski en keyifli Karadeniz aktivitelerinden. Eğer fotoğraf çekmeye de meraklıysanız, binlerce kare ile eve dönüyorsunuz.

Karadeniz’de yayla şenlikleri neredeyse her gün var. Eğer bu şenliklere rastlarsanız, gerçekten de şanslı kullardansınız. Horon oynayanları, birbiriyle kaynaşan insanları, doğallığı, büyük şehirlerde kaybettiğimiz saf duyguları burada bulabiliyorsunuz. Yaylalar Karadeniz de yaşanması gereken en güzel yerler.

Ayder Yaylası

Ayder, Çamlıhemşin’de denizden 1350 metre yükseklikte çam ormanları ile kaplı harika bir yayla. Ayder Milli Parkı içerisinde,100 kadar buzul göl bulunmakta.

Doğu Karadeniz Yaylaları gerçekten de bir cennet. Kötü yanlarından biri ise çok kalabalık olması. Biraz bencilce düşünüyorum ama bâkir kalmasını istiyorum bu doğal ortamın. Yollar tek kelimeyle mükemmel. İstanbul yolları kadar geniş ve temiz. Ayder, Trabzon Havalananından 157 km, Rize Merkez’den 82 km, Ardeşen’den ise 38 km uzaklıkta. Çok anlatmıyorum buranın yaşanması lazım.

Fırtına Deresi

Haziran – Eylül ayları arasında bölge raftingcilerin göz bebeği. Antrenörlerin 20-25 dakika süren eğitimlerinden sonra Fırtına Deresi’nde bir saate yakın rafting yapabilirsiniz. Dere kenarında keyifle akan dereyi seyredip, yemeğinizi yiyebileceğiniz, çayınızı içebileceğiniz harika mekanlar var.

Kaçkar Resort HotelAyder Yaylası Çamlıhemşin 0464 657 20 53

Kaçkar Resort, oldukça güzel. Dekorasyonu, personeli, spası, yöneticileri ile gidebileceğiniz, yemeklerini de tadınca bana hak vereceğiniz güzellikte.

Karadeniz mutfağının yanı sıra tüm dünya mutfaklarının leziz yemeklerini de menü de bulabiliyorsunuz. Çocuklar için bile ayrı bir restoran oluşturulmuş.

Favorilerim arasında; Sarma, Mıhlama, Laz Böreği ( Karadeniz tatlısı )

Hamaklarda derenin kenarında keyif yapmanızı öneririm.

Rize –Çayeli

Lale Lokantası (Çayeli 0464 532 75 18 )

Ününü dünyaya kanıtlamış gurmelerin bile kusur bulamadığı bir restoran Çayeli Lale Lokantası. 1973 yılından bu zamana kadar hizmet veren, her fırsatta kendini yenileyen bir müessese. Başlangıçta 3-4 masa ile sadece kuru fasulye ve mercimek çorbası sunarken, bu senelerde menü de yok yok diyebilirim. Dile kolay 41 senedir aynı kişi yönetiyor. Hala Ali Osman Temurci ve ailesinin güzel yemeklerini tadıyoruz. Oğlu Ömer Bey’de aynı babası gibi misafirperver ve geleneklerinden ödün vermeyen, çok hoş sohbet birisi.

Hep rahmetli anneannemin yemeklerine hayran olarak yaşadım ve hala onun tadı damağımda kalan yemeklerini hatırlarım. Lale Lokantası’nda anneannemin elinin tadını hissettim ve o kadar mutlu oldum ki size anlatamam. Karadeniz’de Lale Lokantası’na uğramadan dönmek hayatınızın hatalarından biri olabilir.

Denemenizi önereceğim lezzetler arasında, Lale Special, ( Karışık et ve kuru fasulye ile sunuluyor.) Karalahana sarma, Et sote, Çoban Kavurma turşu ve pideler.

Kavurmalı pide tek kelimeyle muhteşemdi. Yazıyı yazarken ne kadar aşerdim size anlatamam. Yakın zamanda yeni bir Karadeniz seyahati gözüküyor galiba.

Şenyuva Köyü ve Cafe Çinçiva ( Çamlıhemşin 0464 653 30 55 )

Karadeniz dizileri sayesinde oldukça meşhur olmuş. Halkın ilgisi son noktada. Eğer bu köyü gezerken, dereye bakarak güzel şeyler tatmak isterseniz, Kahve Çinçiva’ya uğrayın. Mıhlama benim favorilerim arasında.

Savarona Cafe ( Dağbaşı Mevkii0464 214 93 57)

Eğer Rize’yi en tepeden seyretmek istiyorsanız, Savarona Cafe’ye çıkarak eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. İki kız kardeşin kendi elleriyle hazırladıkları yöresel yemekler ise tadılmaya değer.

Bizim Köy Pazarı ( Rize 0464 217 24 12 )

Buralara gelmişken alışveriş yapmadan dönmek olmaz. Rize’ye özgü tereyağ, mıhlama peyniri, şeker fasulyesi ve her türlü yöresel ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız, Mahmut ve Mustafa beyleri aramanız yeterli. Kargo ile istediğiniz yere, istediğiniz ürünü ulaştırabiliyorlar.

Karadeniz’in dokusunun bozulmaması dileğiyle!