Yeni Zelanda ’da 145 pilot balina karaya oturdu

Yeni Zelanda ’da 145 pilot balina karaya oturdu
Yeni Zelanda ’da 145 pilot balina karaya oturdu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Zelanda Koruma Dairesi (DOC) göre yapılan açıklamaya tarafından, 145 pilot balina henüz bilinmez bir nedenle ülkenin güneyinde bulunan Rakiura/Stewart Adası sahilinde karaya oturdu.

KURTARILMASI MUHTEMEL OLMAYANLARA ÖTENAZİ UYGULANDI

DOC Rakiura Operasyon Müdürü Ren Leppens, Mason Körfezi’nin güney ucunda karaya vurduğu saptama edilen balinaları bulduklarında çoğunun ölmüş olduğunu, hayatta kalan oysa kurtarılmaları muhtemel olmayan memelilere de ötanazi uygulandığını açıkladı.

Ötanazi uygulamasının can sıkıcı fakat bu cins durumlarda zorunlu olduğunu aktaran Leppens, “Ne eyvah oysa kalan balinaları başarılı bir şekilde bitmiş yüzdürme olasılığı son derece düşüktü.” dedi.

NEDENİ BÜTÜNÜYLE BİLİNMİYOR

Yeni Zelanda kıyılarında geçmiş yıllarda da sıkılıkla yaşanan balinaların karaya vurmasının nedeni bütünüyle bilinmiyor oysa bazı faktörler kesin durumda.

Bu faktörler arasında, memelilerin seyrüsefer hatası, denizlerdeki coğrafi özellikler, suların hızla yükselip düşmesi (gelgit), bir avcı kadar kovalanmaları, balinaların avlarını sığ sulara dek kovalaması, gruplarındaki hasta bir balinayı korumaya çalışmaları ya da şiddetli hava koşulları yer alıyor.

Dünyada balinaların karaya oturması vakalarının en yaygın görüldüğü ülkelerden biri olan Yeni Zelanda ’nın Güney Adası ’ndaki Altın Körfez sahilinde Şubat 2017 ’de karaya vuran 450 pilot balinanın yüzde 70 ’i, 2009 yılında Chatham Adaları yakınında 100’den pozitif pilot balina telef olmuştu.