Yemen’de münazara için 6 Eylül sinyâl edildi

Yemen'de münazara için 6 Eylül sinyâl edildi
Yemen'de münazara için 6 Eylül sinyâl edildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İç savaşın devam ettiği Yemen’de, barıştırma görüşmelerini 6 Eylül’de başlatmayı planlayan Griffiths, tarafları Cenevre’ye eğlence edecek.

BARIŞ İÇİN FIRSATLAR SAĞLANACAK

Kızıl Deniz’in ”savaş tiyatrosuna” dönüştüğünü bildiren Griffiths, kentte ve Hudeyde Limanı çevresinde çatışmaları engellemek için çabaları sürdürdüklerini söyledi.

Siyasi süreci her tarafta başlatmanın zamanının geldiğini açıklayan Griffiths, ”Taraflarla görüştükten sonra onları istişarelerin ilk turu için 6 Eylül’de Cenevre’ye gösteri etmeyi planlıyorum. Bu istişareler, görüşmelerin çerçevesinin, güven artıcı önlemlerin ve süreci ileri taşıyacak planların ele alınması için fırsat sağlayacak.” dedi.

Griffiths, taraflara ülkedeki insani felaketi daha da kötüleştirecek ve siyasi süreci baltalayacak her türlü eylemden kaçınması ve siyasi sürecin başlamasına elverişli bir ortam oluşturması çağrısı yaptı.

İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging ise üç yıldan uzun süredir savaşın devam ettiği Yemen’de ülke nüfusunun yüzde 75’inin yani 22 milyondan pozitif insanın insani yardıma ve korumaya gereklilik duyduğunu dile getirdi.

Ging, 2 milyon Yemenlinin çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 8,4 milyon kişinin bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmediğini ve dünyadaki en fena kolera salgınının görüldüğü ülkede geçen sene 1,1 milyon kolera vakasına rastlandığını anlattı.

Yemen’de üç yıldan uzun süredir Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon birlikleri göre desteklenen hükümet güçleri aralarında yaşanan çatışmalarda fazla sayıda birey yaşamını yitirirken, sağlık durumu ilk önce edinmek üzere pek fazla alanda insani kriz yaşanıyor.