Yayladağı Lokumu Fransız ve Almanların da Ağzını Tatlandırıyor

Yayladağı Lokumu Fransız ve Almanların da Ağzını Tatlandırıyor
Yayladağı Lokumu Fransız ve Almanların da Ağzını Tatlandırıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yarım asırdır üretimi yapılan lokum, Türkiye’nin bütün illerine gönderilmesinin yanı sıra Almanya ve Fransa gibi bir takım ülkelere de gönderiliyor. Yurt dışına çokça gönderilen Yayladağı lokumu katkı kullanılmaması, ağızda zahmetsizce erimesi, dişe yapışmaması gibi özellikleri ile seçim ediliyor.

GLİKOZSUZ VE DOĞAL

Yayladağı ilçesinde lokum üretimi yapan işletme sahibi Yusuf Keçecioğlu, Yayladağı lokumunun en büyük özelliğinin glikozsuz ve doğal olması olduğunu belirtti. Keçecioğlu, “Yayladağı lokumu Hatay’ın Yayladağı bölgesinde üretilen bir lokumdur. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir lokum üretilmemektedir. Iyice doğadır. Lokumu ünlü hale getiren ayrıntılarıyla doğal oluşudur. Ürünümüz glikozsuzdur, Türkiye çapında aşina, saylan bir üründür. Biz buradan Yayladağı’ndan tüm dünyaya, Türkiye’ye lokum gönderiyoruz. Doğal Yayladağı lokumu ile Türkiye’nin ve dünyanın ağzını tatlandırmaya devam ediyoruz” dedi.

KATKI MADDESİ DEĞIL

Takriben 16 yıldan bu yandan lokum ustalığı yapan Süleyman Türkay ise ürettikleri lokumların içerisinde herhangi bir katkı olmadığını haftada 5 ton lokum üretimi yaptıklarını belirterek, “15-16 senedir lokum imalatında çalışıyorum. İşimizi severek yapıyoruz, sevdiğimiz bir iş. Haftada 5 ton lokum üretiyoruz. Bunun 3 tonu yurt içine, 2 tonunu da yurt dışına ihraç ediyoruz. 12 çeşitlilik lokumumuz var, bunlar fındık, ceviz, gül, nane, limon aroması, kuş lokumlarımız, çifte kavrulmuşumuz” dedi.

BİR GÜN DİNLENİYOR

Yayladağı lokumunun içerisinde yalnızca şeker, su ve nişasta olduğuna uyarı çeken Türkay, “Lokumumuz, şekeri, suyu ve nişastayı atıp 1,5-2 saatlik sürede kaynayıp, piştikten daha sonra tablalarımıza döküyoruz. Bir gün gibi bir süreçte dinlenip sonradan kesime başlıyoruz. Yemişliler de benzer yalnızca yemiş farkımız var. Kazana yaklaşık 50 kilogram şeker atıyoruz, takriben 7-8 kilo dek nişasta kullanıyoruz. katkı maddesi olarak bundan başka suyumuz var. Yemişine göre kuruyemiş, aromasına kadar aroma atıyoruz. Lokumumuza herhangi bir katkı maddesi değil glikoz gibi ve doğaldır. Dişe yapışmaz ve yumuşaktır. katkı maddesi olmaması Yayladağı lokumumuzu ünlü ülkü getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Yayladağı lokumunun yapımından kareler;