Yargıya Taşınan Uzungöl’ün ‘İmar Planı’ İkinci Kere İptal Edildi!

Yargıya Taşınan Uzungöl'ün 'İmar Planı' İkinci Kere İptal Edildi!
Yargıya Taşınan Uzungöl'ün 'İmar Planı' İkinci Kere İptal Edildi!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’un Çaykara ilçesindeki ünlü turizm merkezi Uzungöl’de, 2014 yılında hazırlanan ve bazı vatandaşların itirazları nedeniyle yargıya taşınan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’, Samsun Bölge İstinaf Mahkemesi kadar iptal edildi. İmar planı bulunmayan Uzungöl, şehirsel dönüşüm ile bitmiş planlanacak.

10 YIL ÖNCE YAPILACAK İMAR PLANI İTİRAZ ÜZERINE İPTAL EDİLMİŞTİ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden Çaykara ilçesindeki Uzungöl’de doğal yapıyı gözetmek, yapılaşmayı planlı ayla getirmek amacıyla 2008 yılında ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlandı. Ama, plan vatandaşların itirazları sebebiyle yargıya taşındı. Trabzon Bölge Yöneticilik Mahkemesi, 2009 yılında planı iptal etti.

5 YIL ÖNCE HER YERDE BAŞLATILAN İMAR PLANI YENIDEN YARGIYA TAŞINDI

Uzungöl’de, 2013 yılında, bitmiş ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlanması için egzersiz başlatıldı. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kadar imar planı hazırlatıldı. Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Alan Komisyonu kadar kabul edilen plan, 2014 yılında bakanlık tarafından onaylandı. Ancak yapılan itirazlar sebebiyle plan ikinci defa yargıya taşındı.

İMAR PLANI İKİNCİ KERE İPTAL EDİLDİ

Samsun İstinaf Mahkemesi, önceki hafta Uzungöl’ün imar planını yeniden iptal etti. Doğal sit, Tabiat Parkı, Özel Çevre Koruma ile Turizm Gelişim Alanı statülerine sahip Uzungöl tüm bu koruma karalarına rağmen Koruma Amaçlı İmar Planı olmayınca firari yapılara teslim oldu, imar kirliliği tartışmaları ile gündeme geldi.

“UZUNGÖL’Ü HENÜZ KAYBETMİŞ DEĞİLİZ”

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, imar planının yargı göre iptal edildiğini açıkladı, şu an itibarıyla Uzungöl’ün imar planının olmadığını söyledi. Yaşanan gelişmelere rağmen Uzungöl’ü demin kaybetmediklerini kaydeden Başkan Tok, “Bugünkü tarihi itibarıyla Samsun İstinaf Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara binaen, 2014 yılında meydana çıkan imar planı bugün itibarıyla iptal olmuştur. Bu aşamaya gelme nedeni birazcık da imarsızlıktan kaynaklanıyor. Burası Sit alanı, Tabiat Parkı ve Özel Çevre alanı olduğu için yapılan imar planı çalışmalarıyla beraber gecikmesi vatandaşımızı firari yapıya sürükledi.

Yapılan meslek kesinlikle doğru değildir. Uzungöl dünyada bir cennettir. Doğrusu Uzungöl’ü henüz kaybetmiş değiliz. İnşallah bundan sonraki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın tespitiyle beraber, ‘Uzungöl’ün durumu mükemmel değil’ demesi ve konuyla yakından ilgilenmesi, bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Uzungöl, kaybedilecek bir turizm beldesi değildir” dedi.

“KÜÇÜK İŞLETMELER BİR ARADA TOPLANMALI”

Uzulgöl’de işletme sahibi İsmail Sezgin ise bölgedeki minik işletmelerin imar barışı kapsamına alınmadığını söyledi. Sezgin, “Küçük işletmeler imar barışına girmiyor, büyük işletmeler zaten imar barışından yararlandı. Yapılması gereken düzenlemeler, yol üstünde yer alan küçük işletmeleri bir yerde toplamak” diye konuştu.

Uzungöl’ü ziyarete gelen turizmci Dilek Karaca da, doğa bozulmadan ve sanayileşmeden butik turizme devam edilmesi gerektiğine uyarı çekti. Karaca, “Uzungöl’le ilgili yeni bir yapılaşma söz konusu, temennimiz şu; muhteşem doğasını bozmadan, sanayileşmeden, buradaki butik turizme devam etmelerini öneririm. Çarşılar düzensiz, bir yerde toplanabilir” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE GİDERSE UZUNGÖL CEHENNEM OLMAYA ADAY”

Tur rehberi Özkan Çetin ise yapılaşmanın fazla yoğun olduğunu ve bu şekilde devam ederse Uzungöl’ün cehennem olmaya aday olacağını öne sürerek şöyle dedi:

“Uzungöl’ün 18 sene önceki halini biliyorum. İmar yoktu, yapılaşma yoktu. Epeyce doğal ve güzel bir yerdi. Çok yoğun bir yapılaşma var. Fiilen kaçak yapıların önüne geçilecekse bu Uzungöl için bir nimettir. Bundan Böyle bundan daha pozitif firari inşa olmasın. Yapılacak bir şey varsa da planlı yapılırsa Uzungöl bundan zarar görmez. Fakat firari yapılar sistemsiz, altyapısız ve yamalı bir şekilde olacaksa ve böyle giderse Uzungöl cehennem olmaya aday.”