Yapay zeka beyin hasarlarını tanımlayacak

Yapay zeka beyin hasarlarını tanımlayacak
Yapay zeka beyin hasarlarını tanımlayacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’de bilim insanları ve doktorların birlikte geliştirdiği yapay akıl sistemi, beyin hasarlarının tanımlanmasında kullanılacak.

Şinhua ajansının haberine kadar, Çin Bilimleri Akademisinden bilim insanları ve Çin Millet Kurtuluş Ordusundan doktorların 5 yıldır üstünde çalıştıkları yapay akıl sistemi, beyin hasarı oluşan kişilerde bunun tanımlanması ve değerlendirilmesinde doktorlara destek edecek.

DOC HASTALARINA UMUT

Özellikle bilinç kaybı ve bozukluğu (DOC) yaşayan hastaların, bilinçlerini tekrar kazanmasında manâlı rol oynaması beklenen sistem, beynin ayrı bölümlerindeki yapıların birbiriyle iletişim kurmak için oluşturduğu ağları görüntüleyerek bu görüntüye dayalı kıymetlendirme yapıyor.

YÜZDE 88 DOĞRU TANI

Yapay zeka, bugüne dek bilinç bozukluğu yaşayan 63 hastadan 10 binlerce görüntüyü inceledi, bilinci geri gelebilecek ve gelemeyecek hastaları yüzde 88 oranında dürüst tani edebildi.

Çalışmayı yöneten Song Ming, beynin çalışması esnasında çoğu bölgenin birlikte hareket ettiğini ve irtibat ağları oluştuğunu dile getirdi.

Doktorların beyindeki iletişim ağlarının bilinç bozukluğu ile aracısız olarak bağlantısını göremediğini ve yapay zekanın bu hastalığı anlayışlı olmak için yeni ipuçları sağlayabileceğini aktaran Song, suni zekanın, bütün değer biçme yapmasını ve beyin yaralanmaları konusunda ön data sağlayabilmesini umduklarını bildirdi.

Song, bununla birlikte, suni zeka modelinin geçerli ve güvenilir bir sistem olabilmesi için daha pozitif veriye gereklilik duyulduğuna dikkati çekti.

Egzersiz uluslararası eLife dergisinde yayınlandı. Bilinç bozukluğu yaşadıktan daha sonra bir kısım hastalar, yatalak kalabiliyor veya bitkisel hayata girebiliyor.

Çin’de beyin travması, darbe alma ve öteki beyin hastalıklarının niçin olduğu 500 binden artı hastanın kronik DOC yaşadığı belirtiliyor.

bununla birlikte her sene 70 bin ila 100 bin yeni vakanın ortaya çıktığı kaydediliyor.