Yanıltıcı İndirim Alıcı Hakem Heyeti’ne Takıldı

 Yanıltıcı İndirim Alıcı Hakem Heyeti'ne Takıldı
Yanıltıcı İndirim Alıcı Hakem Heyeti'ne Takıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alıcı Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Okumuş Ağaoğlu, bir program dahilinde geldiği Bursa’da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’da ünlü markaların ürünlerini satan bir giyim mağazasına gittiğini söyledi.Burada “yüzde 70’e varan indirim” yazısını görünce bir ceket olmak istediğini dile getiren Ağaoğlu, etikette ilk gözüne 1399 lira yazan fiyatın çarptığını ve bunun üzerinden yüzde 70 indirimi akla uygun bulduğunu anlattı.

“FARKIN TARAFIMA ÖDENMESİNİ ISTEK ETTİM”

Kasaya ödemeye gittiğinde kendisinden 1399 lira istendiğini anlatan Ağaoğlu, şöyle konuştu:

“Meğer 1399 lira kesik fiyatıymış. Ceketin gerçek fiyatının 4 bin 45 lira olduğunu söylediler. 4 bin 45 liradan sattıkları ceketin faturasını görmek istedim göremedim, gösteremediler. Ben gerçi 1399 lira üzerinden aldım ve konuyu Ataşehir Tüketici Hakem Heyetine taşıdım. 4 bin 45 liralık ceketi, 1399 liraya düşüren indirim oranının 1399 lira üzerinden uygulanmasını ve ortaya çıkacak farkın tarafıma ödenmesini istek ettim. Firma, hakem heyetine yaptığı savunmasında, cekette yüzde 65,4 indirim uyguladıklarını, 1399 lira üzerinden bitmiş bir indirimin söz konusu olmayacağını belirtti. Ama, önemli olan ayrıntı şu; bu ceketi 4 bin 45 lira üzerinden sattıklarına dair bir fatura, evrak sunamadılar.”

INDIRIMLI SATIŞ FİYATI VE ÖNCEKİ FİYATI ETİKETTE GÖSTERİLMELİ

Ağaoğlu, Alıcı Hakem Heyetinin, “6502 Sayılı Tüketici Yasası’nın Fiyat Etiketi Yönetmeliği üçüncü bölüm kesik satışlar başlıklı 11. maddesi 1. fıkrası gereğince, kesilmiş satışa konu edilen mal ya da hizmetin kesilmiş satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleriyle etiketlerinde gösterilir. Kesik satışa konu edilen mal ya da hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. Şikayet edilen firmanın bu durumun aksini ispata fayda bir savunma vermediği görülmüştür.” gerekçesiyle şikayetini kabul ettiğini söyledi.

“FİYATI YÜKSELTİP İNDİRİM YAPTIĞINI SÖYLEYENLERE KARŞI UYANIK OLUN”

Bu gerekçelerle hakem heyetinin 4 bin 45 liradan 1399 liraya düşen indirimi başlıca aldığını ve 1399 lira üzerinden yüzde 65,4 indirimle ortaya meydana çıkan 914,95 liralık farkın ödenmesine karar verdiğini gösteren Ağaoğlu, “Burada tüketici lehine çok kayda değer bir karar çıktı. Yanıltıcı indirimlere aleyhinde alıcı lehine özellikle son günlerde yapılan sanki uygulamalara karşın fazla önemli bir karar.” dedi.

Ağaoğlu, sene sonu yaklaştıkça indirilmiş satışların sürat kazandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yılbaşı kampanyaları ile birçok firma stoklarını eriterek nakde çevirmek için türlü şekil ve yöntemlerle kesik satışlar düzenleyecektir. Bu alışverişlerde tüketicilerin özenli olmaları ve aldatıcı indirimle karşılaştıklarında haklarını aramaları gerektiğini andırmak istiyorum. Alıcı Kanunu’na kadar indirimden önceki yüksek fiyattan satış yapıldığının ispat külfeti satıcıya aittir. Yani tüketiciler, etiket üzerindeki fiyatı yükseltilip sonradan indirim yapıldığını ileri sürenlere karşısında kurnaz almak zorundalar.”