Yalnızca Isparta’da Üretilen Lavanta Balının Kilosu 250 Lira

Yalnızca Isparta'da Üretilen Lavanta Balının Kilosu 250 Lira
Yalnızca Isparta'da Üretilen Lavanta Balının Kilosu 250 Lira
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin gül bahçesi olarak aşina Isparta’da son dönemde lavanta balı üretimi arttı. Lavanta bahçelerine bırakılan arıların ürettiği balın kilosunun bu sene 250 liradan satılmasının beklendiği belirtildi.

YERLİ VE YABANCI TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Türkiye’nin gül bahçesi olarak aşina Isparta’da, son dönemde lavanta üretimi de büyük bir sektör haline geldi. Bölgede gül ve lavanta bahçelerine turistik geziler ve turlar düzenlenirken, lavantadan elde edilen bal, sabun, parfüm ve yağ da yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor.

TÜRKİYE’DE YALNIZCA ISPARTA ‘DA YAPILIYOR

Keçiborlu ilçesine bağlı Kuşçular köyünde 300 kovanıyla arıcılık yapan Mehmet Karakoyun, 16 yıldır arıcılıkla uğraştığını, son 5 yıldır da lavanta balı ürettiğini anlattı. Dünyada sadece Fransa’da ve Isparta’da üretilen lavantanın öneminin her geçen gün attığına değinen Karakoyun, lavantanın ayrıca turizmde, keza diğer ürünlerde çabuk yayıldığını vurguladı.

“BAL ÜRETİMİ YAKLAŞIK 2 AY SÜRÜYOR”

Bu sezon 3- 3,5 ton bal rekoltesi hedeflediğini söyleyen Karakoyun, Keçiborlu’da her yıl haziran ayı ortalarında lavantanın çiçek açmaya başladığını anlattı. Karakoyun, “Biz arılarımızı lavantaların bulunduğu bölgeye getiriyoruz. Yaklaşık 35- 40 günde arılar balını yapıyor. Çiçeklenme bittikten sonradan lavanta balını hasat ediyoruz. Bu operasyon de 10 gün sürüyor ve bal üretimini tamamlamış oluyoruz” dedi.

KİLOSU 250 TL

Lavantada bal hasat dönemini bu ay yaptıklarını kaydeden Karakoyun, “Dünyanın her ülkesinde aşağı yukarı elit alıcı grubunda beğenilen lavanta balını hasat ettikten sonradan tüketiciye sunacağız. Geçen sene balın kilosunu 200 TL’den satışa sunduk, bu sene 250 TL’den satılmasını bekliyorum. Lavanta balına her geçen gün ilgi artıyor ve talebe yetişemiyoruz” diye konuştu.

“YURT DIŞINDAN ÖNEMLI ISTEK VAR”

Karakoyun, bu yıl lavanta balı kısıtlı olmasına karşın yurt dışından da önemli istek olduğunu belirterek, “Biz, ülkemizde ürettiğimiz ürünün öncelikle kendi insanlarımızın tarafından tüketilmesini istiyoruz” diye konuştu.

STRESİ ÖNLEMEDE ETMEN

Lavanta balının sağlık açısından büyük üstünlük sağladığını ifade eden Mehmet Karakoyun, bronş, karaciğer yağlanmaları ve karaciğerin temizlenmesinde etkili rol oynadığını aktardı. Stresi önlemede lavanta balından faydalanılabileceğini vurgulayan Karakoyun, lavanta balının sigara içenler için ideal doğal bir mahsul olduğunu söyledi. Karakoyun, “Gerginlik bundan böyle günümüzde fazla kayda değer bir problem haline geldi. Lavantada yer alan antiseptik özellikten nedeniyle balda da lavantanın özelliği bulunduğu için stresli günlerinizde uyumlu kullanıldığında daha nitelikli bir hayat sağlıyor” diye konuştu.