Van’da bulunan iskeletinin sırrı ABD’de çözüldü

Van'da bulunan iskeletinin sırrı ABD'de çözüldü
Van'da bulunan iskeletinin sırrı ABD'de çözüldü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığ’nın izniyle, Urartu Kralı II. Sarduri kadar milattan önce 750 yılında yaptırılan Çavuştepe Kalesi’nde başlatılan kazı çalışmalarında tespit edilen nekropol alanı, buluntularıyla arkeologları heyecanlandırıyor.

KADIN VE ERKEĞE AİT İSKELET

Van Yüzüncü Sene Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve bilimsel alanda birincil olduğu kayıtlı, Urartular döneminde yaşayan kadın ve erkeğe ait iskeletin yaşı tespit edildi.

Kazı ekibinin iskeletlerden aldığı karbon örneklerinin Amerika’daki laboratuvarlarda yapılan incelemesinde, eş oldukları değerlendirilen bayan ve erkeğin milattan önce 659-650 yıllarında gömüldüğü belirlendi.

KAYDA DEĞER BULUNTU

Erkeğin göğsü üstünde akikten yapılan ve mitolojik mahlukat üstünde tanrı figürünün yer aldığı mühür ve daha alçak kısmında da üzeri bronzla süslenmiş deri kemerin bulunduğunu anlatan Rafet Çavuşoğlu, Çavuştepe nekropolünde ortaya çıkarılan aile mezarın da çok kayda değer buluntular içerdiğini bildirdi.

Van'da bulunan iskeletinin sırrı ABD'de çözüldü

2 BİN 777 YILLIK İSKELETLER

Rafet Çavusşoğlu, “Amerika’da karbon analizlerini yaptırdık. Yaşlandırma analizleriyle bireylerin 2 bin 777 sene önce (milattan önce 659-650) gömüldükleri sonucu ortaya çıktı. Bu manâli bir bilgidir. Urartu’nun ikinci Rusa dönemi diye adlandırdığımız bölümüne tekabül ediyor. Bu bulgular bize bayan ve erkeğin manâli bir birey olduğunu gösteriyor. Erkekte mührün bulunması, bol varlıklı takıların iskelet üstünde ele geçmesi soylu olduklarının göstergesidir” diye konuştu.

Van'da bulunan iskeletinin sırrı ABD'de çözüldü

“URARTU KABIR GÖMME GELENEĞİNE BENZİYOR”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz da yüzey toprağının 1,3 metre derinliğinde buldukları mezarın, dört seri halinde sal taşlarıyla desteklendiğini, üstünün de odunlarla kapatıldığını kaydetti. Yılmaz, bu bilgilerin Urartu kabir mimarisi ve ölü gömme geleneği açısından bir ilk olduğunu vurguladı.