Van Kalesi teminat altına alındı

Van Kalesi teminat altına alındı
Van Kalesi teminat altına alındı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Van Kalesi’nin çevre düzenlenmesi projesini hazırladıklarını ifade ederek, finans olarak DAP İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğünden yardım aldıklarını söyledi.

“ARTIK TURNİKELERLE GEÇİŞ YAPILABİLİYOR”

Amaçlarının Van Kalesi ve çevresini güvence altına almak olduğunu vurgulayan Muzaffer Aktuğ, “Şimdi projemizin gerçekleşme oranı yüzde 90 oranında. Bir yürüme ve bisiklet yolu oluşturduk. Millet yürürken ve bisiklete binerken Van Kalesi ’nin etrafında gezip dolaşabilsin, bisiklet üzerinden kaleyi seyredebilsin istedik. Bunu yaparken de insanların bu mükemmel manzarayı izleyebilsin diye yürüme yolu üzerinde üç seyir alanı oluşturduk. Hem bilet kesim gişesi oluşturduk. Çünkü düne dek Van Kalesi ’ne giren meydana çıkan belirsizdi. Derhal turnikeler bir uçtan bir uca biletlerimizi kesiyoruz ve millet bundan böyle turnikelerden geçiş yapıyor. Yani Van Kalesi, iyice bir ören yeri statüsüne kavuşmuş oldu. İnsanların daha bakımlı geçmesi açısından köprümüzü yeniledik.” dedi.

“ARTIK TEMINAT ALTINDA”

Muzaffer Atuğ, “Daha önce hem hizmet ayrıca de dış görünüş açısında iyi olmayan kafemizin yerine yeni bir kafe oluşturduk. Van Evi her tarafta tasarı edildi. Şu Anda eski Van adına aradığınız her şey Van Evimizde mevcut. Van Kalesi ’nin çevresini komple çevirdik ve Van Kalesi bundan böyle güvence altına alındı” dedi . Van Kalesi ’nin turizm açısından kentin en manâlı destinasyon merkezi olduğuna şive yapan Muzaffer Aktuğ, “Van ’da iki tane ören yerimiz var. Biri Akdamar Adası, diğeri Van Kalesi ’dir. Van ’a gelen yerli ve tanıdık olmayan her turist, mutlaka Van Kalesi ’ni ziyaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Van Kalesi güvence altına alındı

“VAN KALESİ ASIL LİSTEYİ YARGI EDİYOR”

Van Kalesi ’nin hemen UNESCO Dünya Servet Geçici Listesi’nde yer aldığının altını çizen Muzaffer Aktuğ, “Tek amacımız Van Kalesi ’nin UNESCO Dünya Mirası Ana Listesi’ne girmesi hususunda çalışmaların bir an önce başlatılmasıdır. Çünkü fiilen Van Kalesi belli başlı listeyi hak eden bir tarihi eserimiz. Urartu, Selçuklu, Osmanlı ve Pers olmak üzere medeniyetlerin buluştuğu ve birçok medeniyete başkentlik yapmış bir tarihi eserimizdir.” biçiminde konuştu.

Van Kalesi güvence altına alındı

IŞIKLANDIRMA ÇALIŞMASI

2010 yılında Van Kalesi ’nin aydınlatıldığını, ancak daha sonra bir takım olumsuzluklar sebebiyle bu aydınlatmadan faydalanamadıklarını dile getiren Muzaffer Aktuğ, “Biz bu yıl çevre düzenlemesiyle birlikte ön kısmın ışıklandırmasını da onardık. Derhal akşam sekizden gece bire dek Van Kalesi ’nin ön kısmı dediğimiz kuzey kısmı okumuş durumda. Güney kısmının aydınlatılmasıyla ilgili projemiz, Müzeler Genel Müdürlüğü göre yapılmakta ve projenin gerçekleşmesi durumunda artık Van Kalesi; doğusu batısıyla, güneyi ve kuzeyiyle aydınlatılmış olacaktır” diye konuştu.

Van Kalesi güvence altına alındı