Van ’da 2019 yılı Urartu Yılı olarak kutlanacak

Van ’da 2019 yılı Urartu Yılı olarak kutlanacak
Van ’da 2019 yılı Urartu Yılı olarak kutlanacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Urartu Krallığı ’nın kuruluşunun 2860 ’ıncı sene dönümüne rastlayan 2019 yılının Urartu Yılı olarak kutlanması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde yer alan YYÜ Rektörlüğü, Urartular konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi bilimsel ve kültürel çalışma yapmayı amaçlıyor.

VAN’A AĞIRLAMA EDİLECEKLER

Bu kapsamda Urartu Kültürü Başvuru Formu ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü kuran Van YYÜ, müdürlük öncülüğünde milletlerarası bir sempozyum gerçekleştirmeyi planlıyor.

2019 yılı Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesi düşünülen sempozyumda, Urartu ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmakta olan yaklaşık 50 civarında yerli ve tanıdık olmayan bilim insanın Van ’a misafir etme edilmesi hedefleniyor.

“URARTU YILI OLARAK ILAN EDECEĞİZ”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, uzun zamandan beri üniversite olarak Urartu medeniyetinin açığa çıkarılması ve aydınlatılması için manâlı projelere imza attıklarını belirtti.

Rektör Peyami Battal, “Bu konuda üniversitemizin dışında İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi tarafından Çavuştepe, Van Kalesi ve Ayanıs ’ta kazı çalışmaları var. Bu 3 güçlü alıştırma, Urartu medeniyetinin açığa çıkarılması hususunda fazla manâlı bilgiler ortaya çıkarıldı. Bu bilgiler ışığında şunu gördük oysa Van Urartu Kralı 1. Sardur kadar kral olarak iş başına geçince Tuşba adıyla Urartu ’nun başkenti haline getirilmiş. Bu tarihe baktığımız süre çok kayda değer bir tarih dönemecine eşit geldi. Yaklaşık 29. yüzyılın yarısını geçiyoruz. Yani 30. yüzyıla artık adım atmaya başlamış. Dolayısıyla bu süreçte Urartu yılı olarak bu yılın bildiri edilmesi keza Vanımızın daha iyi tanıtılması, Urartu medeniyetinin çalışmaları ve çalışmalar neticesinde ortaya konulan bulgularının Türkiye ’ye, dünyaya ve tüm bilim camiasına kazandırılması açısından epeyce manâlı bir yer tutacağı kanaatindeyiz” dedi.

Van ’da 2019 yılı Urartu Yılı olarak kutlanacak

“YENİ BİR RAPOR HAZIRLADIK”

Araştırmalar zarfında Urartu Kültürü Dilekçe ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü kurduklarını açıklayan Peyami Battal, “Burada önemli çalışmaları arşivliyoruz ve bu yönde araştırmalar sürdürüyoruz. Bu kapsamda tekrar biz bir rapor hazırladık. İnşallah bu çalışmayı Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yerinde görmesi halinde umuyorum fakat Cumhurbaşkanımızın bu anlamdaki izinleri baştan sona 2019 yılı ‘Urartu Yılı ’ olarak bildiri edilir. giderken dünya turizmine Vanımızın ve bölgemizin daha iyi anlatılması sağlanmış olur.” diye konuştu.