Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil
Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Doğu Karadeniz ’e yelken açan birinin vazgeçilmez rotalarından biri olan Uzungöl ne acentaların turlarından, ne de turistlerin gezi listesinden yetersiz kalıyor.

BATAKLIKTAN BİR DOĞA HARİKASINA DÖNÜŞTÜ

Bitmiş; iyi hoş güzel de, bir şehrin en favori turistik beldesi diye, gölün üzerine rezidans dikecek halimiz yok. Bataklıktan bir doğa harikasına dönüşen Uzungöl’e natürel ancak turist gelsin; döviz girdisi olsun; ülkemiz kazansın fakat şu otelleri az öteye yapın; cümbür cemaat rahatlasın. ‘Uzungöl fazla fiyatı yüksek, şöyle çok pahalı, böyle çok pahalı ’ konusuna da ayrıyeten geleceğiz.

BIR ZAMANLAR ÇÖPLÜKTÜ, HEMEN GEZMEYE GİDİYORSUNUZ

Yerlisi olmayan fazla bilmez lakin Trabzon’un Çaykara sınırları içinde bulunan Uzungöl bundan 40 sene önce pisliğinden geçilmeyen, dilencilerin cirit attığı, mısır tarlaları ile cepheli bir yerdi. Yok turizm beldesi gerçekleştirmek, yanından insan geçmezdi; göl kokuyordu ve kimsenin böyle bir gölün varlığından bile haberi yoktu.Trabzon için, yapılan yatırımlarla doğasını her yerde şampiyon Uzungöl bugün hemen hemen bir miras layık. Şimdi pak, turizm sektörüne adını yazdırmış ve turist akınına uğrayan bir belde var. Tek derdimiz; işletmelerin ‘ziyaret edilen doğanın’ bana kalırsa içine dek girmesi.

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil

OTELLERİ AZ ÖTEYE YAPIN

Özellikle göl ve çevresinin bir ticari kaygıya dönüştürülmesi ve fiyatlardaki uçukluk bu tartışmalardan yalnızca biri. Uzungöl ’e olur ya de 20 ’inci gidişimdir; bu gölün çevresindeki işletme ve otellerin yıldan yıla nasıl büyüme gösterdiğine bizzat tanık oldum. Ilk Önce gölün dışında kalan uzaktan mesafelere yapı edilen otelleri yakında gölün üstünde görürseniz şaşırmayın. Cümbür Cemaat kendine bir parça toprak bulmuş; Bim var, Şok var, dükkanlar ve otelleri zaten saymıyorum lakin sayıca baya bir artmışlar. Otel yapılsın, yapılmasın demiyoruz fakat gölün yanı başına yapılmasın; doğasını bozan, yakın çevresine müdahale edilmesi zaten.

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil

PAHALI DİYORLAR İNANMAYIN

Gelelim fiyatlar konusuna; büyük bir yanılgı var. Her gezi tur şirketinde olduğu gibi Uzungöl için satılan tur paketlerinde muhteşem bir aldanma laf konusu. Acentaların turisti yediği tartışmasız bir gerçek.

Görünen o fakat 1000 tl gibi bir fiyata jurnal kiralanan evlerin kişi başına düşen konaklayıcı sayısına bakarsak; 15 karakter bir aileyi 5 yataklı bir odada misafir etmek işin arka yüzünü gösteriyor. Bu 1000 tl ’yi 15 e böldüğünüzde kişi başına düşen konaklama ücreti ortaya çıkıyor. Gel gelelim tur şirketleri araya girdi mi 1000 tl oluyor size 1000 dolar.Butik bir otelin kiralanan odalarında iki birey görmek kuvvet; aile boyu tek bir odayı istila edip, uzun süreli konaklıyorlar.

Birkaç yıl önce tek tük işletilen otellerin fiyatları da, konaklama seçeneklerinin artmasıyla birlikte kampanya fiyatlarına düşmeye başladı. Satıcı gelen turiste araya hiçbir tur şirketini sokmadan doğrudan doğruya kendilerinin almalarını öneriyor.

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil

BALIĞI DA, ETİ DE UCUZ

Reklam yerine getirmek gibi olmasın ama Uzungöl ’de hatrı sayılır bir namı olan İnan Kardeşler ’in balık restoranlarına uğramadan dönmek, Paris ’te eyfeli görmemek gibi bir şey. E haliyle bizler de akşam yemeği için bir masa ayırdık. 5 kişilik aile softamızda yediğimiz içtiğimiz yanımıza kaldı desek az; posiyonlar, tatlılar, satalar derken bu güzel yemek için yalnızca 150 tl gibi fazla uygun bir hesap ödedik. Sadece balıkçılık değil, büyük baş hayvancılığın şehre kattığı en hoş katkılardan biri, eti metropol fiyatlarının fazla aşağıda yiyebilmeniz.

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil

BİR TURİST BELDESİ İÇİN UÇUK BİR FİYAT GÖREMEDİM

Hediyelikçilere girip şöyle bir fiyatlara üstün körü baktığımda beni aldatıp şaşırtacak bir rakam göremedim. Standart bir hediyelik fiyatlarının haricen, adi denebilecek seviyede fiyatlara alınabilecek en hoş Karadeniz hatırasına sahip olabiliyorsunuz. Yöresel kıyafetlerden tutun da, en güzel ahşap oymalara değin birbirinden hoş eşyalar için işçilik ücreti bile istenmemiş desek hatalı olmaz.

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil

HOŞ AKTİVİTELER VAR

Uzungöl ayrıca yapılan doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütü, park alanları, yeni yapılan seyir terası ve göl üzerinde kano gibi aktiviteler ile turistlerin birkaç günlük seyahatinden çok daha fazlasına hizmet ediyor.

Uzungöl bozuluyor ama pahalı değil