Uyguladıkları Usul ile Üzümlerin Değerini İki Katına Çıkardılar

Uyguladıkları Usul ile Üzümlerin Değerini İki Katına Çıkardılar
Uyguladıkları Usul ile Üzümlerin Değerini İki Katına Çıkardılar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde normalde Ağustos ayında hasat edilmesi gerekirken örtü altına alınan ve olgunlaşması geciktirilen sofralık üzümlerin, yeni yıl öncesi adi fiyatı ikiye katlanarak pazara sunuluyor.

Sarıgöl’de tescil altındaki 115 bin dönüm bağda, kış gelmesine rağmen hasat sürüyor. Sonbaharın geride kalması, kış mevsiminin başlamasıyla sararan bağlardaki hasat, görsel şölen oluşturuyor. Sabahın erken saatlerinde bağlara giren işçiler, Ağustos ayında asmaların üzerine örtülen kanaviçelerin altına girerek son kalan üzümleri topluyor. Dikkatle kasalara yerleştirilen ve işletmelere gönderilen üzümler, yılbaşı sofralarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarında bekletiliyor.

“YILIN SON ÜZÜMLERİ”

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, sıcak havaların meyvesi olan üzümü, örtü kullanarak kış mevsiminde hasat ettiklerini belirtti. Ürünün olgunlaşmaya başladığı dönemde bütün ovanın asmaların üstüne örtülen kanaviçeler doğru beyaz gelinliğe büründüğünü, olgunlaşma süreci yavaşlatılan üzümün hasadının Aralık ayına dek uzatıldığını aktaran Ülgen, şu bilgileri verdi:

“Bugün artık yılın son ayındayız, hasat halen devam ediyor, işçimiz halen üzüm kesiyor. Hasadımız aralık ayının ortasına dek sürer. Bağlarımızda 5 bin ton daha malımız var. Yağış da olsa bağları örttüğümüz için hasat bu dönemde yapılabiliyor. Bu ürünü ağırlıklı olarak yılbaşı sofralarına göndereceğiz.”

ÖRTÜ ALTINDAN ÇIKAN ÜZÜM 5 LİRA

Yılda sıradan 500 bin ton sofralık üzüm ürettiklerine dikkati çeken Ülgen, bu sene fiyatların üreticiyi memnuniyet ettiğini dile getirdi. Ağustos ayında bağdan toptan olarak kilogramı 2,5 liradan satılan üzümün bugünlerde 5 liraya müşteri bulduğunu anlatan Ülgen, “Üzümlerimiz çok nitelikli, iyi tarım yapıyoruz. Türkiye’de üzümün olmadığı dönemde piyasaya üzüm veriyoruz. Bu meslek kullandığımız örtü baştan sona oluyor. Bu fiyat seviyesi devam ederse çiftçimiz rahatlayacak, borçlarımızı ödeyebileceğiz.” ifadelerini kullandı.