Üniversiteye yerleşecek öğrencilerin ev heyecanı

Üniversiteye yerleşecek öğrencilerin ev heyecanı
Üniversiteye yerleşecek öğrencilerin ev heyecanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖSYM tarafından üniversiteye girişte yeni imtihan sistemi olan YKS sonuçları açıklandı. Üniversite tercihleri 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayacak ve 14 Ağustos ’a dek sürecek. Sonuçları ise, 31 Ağustos ’ta açıklanacak. Bir bölümü kazanan adaylar, 3-7 Eylül ’de üniversite kayıtlarını gerçekleştirecek.

Yani eylül ayında binlerce birey kiralık konut arayışına başlayacak. Hürriyet’in haberine tarafından; Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24.7 ile konut ve kira harcamaları alıyor.

Yurt ya da aile yanında kalmayan öğrenciler için de en büyük gider kira olacak. Ülke genelinde en yüksek kirayı İstanbul ’da eğitim görebilen öğrenciler ödeyecek.

EN PAHALI İL İSTANBUL

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com İstanbul ’un tüm ilçelerindeki kiralık konut fiyatlarını son güncel verilerle paylaştı. Verilerine kadar İstanbul genelinde kiralık evler ortalama 110 metrekare büyüklüğe sahip ve ortalama kira bedeli 1.710 TL. İstanbul ’da kira fiyatları asgari ve sıradan kira değeri 1.000 TL aşağı olan ilçeler sırasıyla 713 TL ile Arnavutköy, 905 TL ile Esenyurt ve 966 TL ile Silivri.

Sıradan kira değeri 1000 TL ve 1.500 TL aralarında olan ilçeler Sultangazi, Çatalca, Çekmeköy, Sultanbeyli, Avcılar, Pendik, Esenler, Şile, Tuzla, Sancaktepe, Beylikdüzü, Güngören, Bayrampaşa, Bahçelievler, Büyükçekmece, Kağıthane, Fatih, Ümraniye, Bağcılar, Başakşehir, Kartal ve Küçükçekmece olarak belirtiliyor. Kira değeri 1.500 ve 2 bin 500 TL aralarında olan ilçelere bakıldığında Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Maltepe, Üsküdar, Şişli, Adalar, Ataşehir, Beyoğlu ve Eyüp ilçeleri görülüyor. İstanbul ’da kira değerleri en yüksek ilçeler ise ortalama değerlerle 2 bin 629 TL ile Beykoz, 2 bin 688 TL ile Kadıköy, 2 bin 938 TL ile Bakırköy. Beşiktaş ve Sarıyer ’de ise sıradan kira 3 bin 500 seviyesine ulaşıyor.

Üniversiteye yerleşecek öğrencilerin konut telaşı

450 LİRA ALTINA VAR

Kurumsal Gayrimenkul Danışmanlık şirketi Coldwell Banker ise ülke genelindeki ortalama metrekare kira değerlerini araştırdı. Araştırmaya tarafından İstanbul ’dan daha sonra en yüksek kira bedeli Açık Fikirli, İzmir ve Muğla ’da istek ediliyor. İstanbul ’da metrekare kira bedeli için 16 lira istenirken, Açık Fikirli ’da takriben 13, İzmir ’de 12, Muğla ’da 11 lira talep ediliyor. Bingöl, Sancı, Mardin ve Şırnak ’ta ise metrekare kira bedeli 4.5 liranın da altına iniyor.

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

– Ev sahibiyle kira kontratı yapın.

– Apartman aidatını net olarak öğrenin

– Okulunuzun eve uzaklığına uyarı edin ve ulaşım masraflarını da hesaba katın.

– Çevresinde, market, eczane, restoran ve kafe seçenekleri olan evlere öncelik verin.

– Eğer evi bir kaçkişi kiralamak istiyorsanız herkese bir oda düşecek dek büyük olmasına uyarı edin.