Üniversitelilerin şehir memnuniyeti

Üniversitelilerin şehir memnuniyeti
Üniversitelilerin şehir memnuniyeti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından Türkiye’de üniversite öğrencilerinin memnuniyetlerini ortaya koymak ve şehirlere ‘öğrenci dostu’ olmaları yönünde katkı maddesi temin etmek nedeniyle her sene yapılan Öğrenci Dostu Üniversite Şehirler Araştırması’nın 2018 sonuçları muhakkak oldu.

ÖĞRENCİLERİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından yapılan araştırma, 109’u devlet ve 63’ü vakıf üniversitesi edinmek üzere toplam 172 yükseköğretim kurumunda öğrenim gören 26 bin 513 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Üniversitelilerin şehir memnuniyeti

ANKARA SAMSUN VE TRABZON GERİLEDİ

Prof. Dr. Engin Karadağ, yüzyüze görüşme yoluyla yapılan araştırmada verilen yanıtlara göre hoşnutluk düzeyinin A, B, C, D ve F şeklinde sıralandığını, öğrencilerin toplam 27 ilden memnun etme bildirdiğini belirtti.

‘En yüksek tatmin’ bildirilen illerin Eskişehir, Antalya, Okumuş, Çanakkale, Muğla, Tekirdağ, İzmir, Edirne, Isparta ve Bursa olduğunu anlatan Engin Karadağ,“Birincil üç sırada yer alan Eskişehir, Antalya ve Okumuş’ı üniversite öğrenci başkentleri olarak değerlendirebiliriz. Eskişehir geçtiğimiz sene yine ilk sıradaydı, Antalya ise ikinci sırada. Bu ikili sıralamada yerlerini korurken Aydınlatılmış üçüncü sıraya yükseldi. Geçtiğimiz yıl A seviyesinde olan Ankara, Samsun ve Trabzon bu yıl bir daha alçak sıralara geriledi.”dedi.

Üniversitelilerin şehir memnuniyeti

YÜKSEK MEMNUNİYETLİ İLLER

Yüksek memnun etme’ hissedilen illerin ise Ankara, Samsun, Balıkesir, Hatay, Trabzon, Manisa, Kırklareli ve Denizli olduğunu gösteren Karadağ, ‘memnuniyet’ hissedilen şehirlerin ise İstanbul (Asya), Giresun, Ordu, İstanbul (Avrupa), Kocaeli, Düzce, Zonguldak, Adana ve Sinop illeri olduğunu söyledi.

31 İLDE SONUÇLAR KÖTÜ

Prof. Dr. Cemil Yücel ise, araştırmada 31 ilde öğrenim görebilen öğrencilerin memnuniyetsizliğinin çok yüksek düzeyde olduğunu, bu illerin Nevşehir, Kahramanmaraş, Erzincan, Adıyaman, Tokat, Kastamonu, Diyarbakır, Niğde, Uşak, Tunceli, Mardin, Osmaniye, Batman, Gümüşhane, Afyonkarahisar, Kars, Siirt, Karaman, Ardahan, Aksaray, Çankırı, Ağrı, Iğdır, Kilis, Bayburt, Bitlis, Yozgat, Muş, Şırnak, Bingöl ve Hakkari olduğunu anlattı.

Üniversitelilerin şehir memnuniyeti

DEĞERLENDİRMEDE ÖNE ÇIKAN FAKTÖRLER

Bir önceki yıla göre öğrencilerin memnuniyetsizlik duyduğu illerde artma olduğunun gözlendiğini gösteren Cemil Yücel,  Geçtiğimiz yıl öğrencilerin memnuniyetsizliğinin fazla yüksek düzeyde olduğu il sayısı 22 idi. Bu sene ise bu rakam 31. Yani dokuz ilde daha memnuniyetsizlik artmış durumda. Araştırmada şehirden tatmin değerlendirmesinde ulaşım imkanları, emniyet, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere aleyhinde halkın tutumu, yolculuk imkanları, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler, sağlık durumu sorunlarının çözümü gibi kriterler etkin.” diye konuştu.

Üniversitelilerin şehir memnuniyeti