Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi
Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün hasadında mevsimlik emekçi olarak çalışan üniversite öğrencileri, yaz tatilini eğitim masraflarını karşılamak için fırsat olarak değerlendiriyor.

Manisa ve ilçelerinde yaklaşık 800 bin dekarlık alanı kaplayan bağlardaki üzümlerin toplanmasına bütün hızıyla devam ediliyor. Bölgenin en manâlı geçimini sağlama kaynağı olan üzümlerin ağustos sıcağı altındaki külfetli hasadında Türkiye’nin değişik illerinden gelen mevsimlik işçilerin yanına üniversite öğrencileri de bulunuyor.

GÜNLÜK 90 LİRA YEVMİYE

Aileleri Manisa ve çevre illerde ikamet eden öğrenciler, öteki işçilerle beraber sabahın ilk ışıklarıyla senet bozumu için işe koyuluyor.

Üzümlerin bağdan kesilmesi, sergi yerine taşınması, yaş üzümlerin potasyum ve zeytinyağlı karışıma batırılması ve serilmesi işlerinde görev alan öğrenciler, jurnal 90 lira yevmiye alıyor.

Mühendis, bankacı, psikolog adayı öğrenciler, en zorlu mesleklerden olan tarım işçiliğini yakından tanınma fırsatı buluyor.

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi

OKUL HARÇLIKLARINI ÇIKARTIYORLAR

Mühendis, bankacı, psikolog adayı öğrenciler, en engebeli mesleklerden olan tarım işçiliğini yakından tanınma fırsatı buluyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencisi Ahmet Arslan, bölgede yaşamış öyle fazla öğrenci gibi üzüm sezonunda mektep harçlığını dışında tutmak çalıştığını belirtti.

“YOĞUN TEMPODA ÇALIŞIYORUZ”

Ahmet Arslan, hasattaki görevinin bağdan kesilen üzümleri potasyum ve zeytinyağlı suya daldırmak olduğu belirterek, “Üzümdeki en güç işlerden bir adam başına bandırma işidir. Yoğun tempo ile çalışıyoruz. Emek vermeden bir yere gelinmiyor.” dedi.

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi

“HASAD SONUNA KADAR ÇALIŞACAĞIZ”

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Mustafa Bayram da bağlardan kesim işçilerinin doldurduğu sepetlerin taşınması aşamasında çalıştığını aktardı.

Bağda çalışmaya alışık olduğunu vurgulayan Mustafa Bayram, “Fazla çalışıyoruz fakat okula başladığımızda ihtiyaçlarımızı bu parayla karşılıyoruz, verdiğimiz emeğe değdiğini hissediyoruz. Bu benim 29’uncu günüm. Hasat ardina kadar buradayız.” diye konuştu.

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi

15 ARKADAŞLAR HASAD ÇALIŞMASI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Bankacılık Bölümü öğrencisi Bekir Bahadır Kılınç da oturdukları mahallede tamamı üniversitesi öğrencisi 15 arkadaşıyla üzüm hasadında çalıştıklarını kaydetti.

Okuldaki arkadaşları tatil yaparken, sıcak aşağıda çalıştıklarını bunun da basit olmadığını gösteren Kılınç, ama kendi masraflarını karşılamanın daha hoş bir duygu olduğunu vurguladı.

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi

“MASRAFLARIMIZI ÜZÜMDEN ÇIKARTIYORUZ”

Bekir Bahadır Kılıç, “Türkiye’nin farklı alanlara yönlendirilmiş üniversitelerinden, yiyecek mühendisliğinden, otomotive dek birçok bölümde okuyan ve bu işlerde çalışan arkadaşlarım var. Yaz aylarında bu arkadaşlarımla bir araya geliyoruz ve üniversite masraflarımızı üzümden çıkarıyoruz. Okulumuzu bitirdikten daha sonra bugünlerimiz tatlı hatıra olarak kalacak.” diye konuştu.

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi

Üniversitelilerin bağ bozumu mesaisi