‘Üniversite tercihini yeteneklerinize tarafından yapın’

'Üniversite tercihini yeteneklerinize tarafından yapın'
'Üniversite tercihini yeteneklerinize tarafından yapın'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Yeni Asır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ’nde gerçekleştirilen Üniversite Seçim Fuarı ’nda üniversite adaylarına, “Kariyer Planlamada Stratejik Teşebbüs” başlıklı bir konferans verdi.

“YETENEKLERİNİZİ KEŞFEDİN”

O Kadar fazla gencin bugünlerde üniversite seçim telaşı yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Aynı hedefe varmak isteyen çok sayıda birey var. ‘Benim yöntemim yolum nedir, ben kimim? ’ gibi soruları kişinin kendisine sorması gerekir. Doğrusu İşe buradan başlamak gerekir. Yani ne elde etmek isteğimizden fazla, ‘ne gerçekleştirmek istiyorum? ’ sorusunun cevabını aramamız gerekir. O vakit bu sorunun bedeli olması gerekli. Bunun içinde bendeki cevher nedir, yeteneklerim nedir, zaaflarım nedir,eksikliklerim nedir? Bu soruların cevabını vermemiz gerekir” diyerek, stratejik kariyer planlamasının önemine değindi.

“KENDİN BAŞ BAŞA KALIN”

Üniversite adaylarının bilhassa tercih döneminde kendilerine süre ayırması gerektiğine ve bir takım soruları kendilerine sorması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “Bu günlerde bir iki gününüzü seçim yapmadan önce yalnızca kendinizle başbaşa kalarak geçirin. Aynaya bakarak ‘ben kimim, ben neyim? ’ sorularının cevabını arayın. Sizi en iyi siz bilirsiniz. Sizin eksik yanlarınız, üstün yanlarınız nedir? Sizi sıkabilecek huzursuz edecek şeyler nedir? Mutlak suretle bunu yapmalısınız ve bu soruların cevabını vermelisiniz.” dedi.

“HAYAT SADECE DİPLOMADAN İBARET YOK”

Üniversite adayı gençlere, “Hayatın yalnızca diplomadan ibaret olmadığını bildirmek isterim!” diye seslenen Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Bir üniversite rektörü olarak söylüyorum. Dünyanın neresinde olursanız olun, bir randevulaşma tekrar olması gereken bir şeydir. Nedir o? Öğretmen ile öğrencinin buluşması. Kampüsler önemlidir. Bir hava verir, bir kültür verir. Lakin her şey değildir. Esas olan şey o derslikteki, o sınıftaki buluşmanın kalitesidir. O buluşmanın ahengi, o buluşmanın kalibresi, son derece önemlidir. böylece hoca kalibresi önemlidir, kalitesi önemlidir, onun heyecanı önemlidir. Telaşı yitirmeyen hocalarla almak fazla önemlidir. Sonuç Olarak o diplomayı kıymetlendirecek şey, büyük projede size düşen gayrettir. Ve, yükseköğretim süreniz, o süreyle sınırlanmayacak değin geniş bir şeydir. Bir eğitim- öğretim yılı 14 haftadır. 14 haftada ne başarılabilir?” diye konuştu.

'Üniversite tercihini yeteneklerinize göre yapın'

“HEDEFİNİZ MUTLAKA OLMALI”

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu konuşmasında  “Diplomaya kıymet verecek olan şey gerçekten yaşam başlarımız ve büyük iddiamızdır” sözleriyle stratejik düşünmenin önemine dikkat çekti ve “Hayatta mutlaka bir hedefimiz olsun. Bu, stratejik düşünmenin olmazsa olmazıdır” diye konuştu.

“BAŞKASININ ETKİSİ ALTINDA KALMAYIN”

Yaşar Hacısalihoğlu, “Şu dakikadan itibaren kendinize, ‘benim hedefim nedir,ben ne yapmaya çalışıyorum,bu hedefimi doğru belirledim mi? ’ diye sorun. Hedefi olmayana kimse destek edemez. Hedefi olmayan gemiye rüzgâr da destek edemez. Sağa sola savrulur. Onun bunun hedefi olur. Annem o kadar istedi olur. Benim öğretmenim beni yönlendirdi böyle oldu. Yeterince içselleştirmediğin bir şeyi yıllar geçer bir türlü o mesleğe mutlulukla bakmamış olursun. Dolayısıyla, mutlak suretle hedefinizi tüm bu araçları da kullanarak belirleyin. Hedefi belirlerken, benim bu hedefe ulaşmadaki yolunuzun yönteminizin ne olduğunu mükemmel saptamanız gerekir.” diye konuştu.

'Üniversite tercihini yeteneklerinize göre yapın'

“DÜNYAYI VE GİTTİĞİ YÖNÜ İYİ TANIYIN”

Konuşmasında “Yaşam düz bir çizgi değildir, maalesef dalgası, inişi, çıkışı ve zorlukları çoktur” sözleriyle hayatın zorluklarına da değinen Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, gençlere hayatın zorluklarıyla baş edebilmenin yolunun dünyayı tanımaktan geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu “Dünya nereye gidiyor, ben burada nasıl biri olacağım? Ülkemin hedefleri ne? Ben bu toprağın bir çocuğuyum. Buraya da katkı sağlayacağım, buradan nasıl katkı alacağım?” sorularının cevabının son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Bu soruların cevabını veremezseniz ve değerlerinizden uzaklaşırsanız yabancılaşırsınız. Dünyadan da ülkenizden de koparsınız.Bunun için sizlere profesyonel yardım verilmeli. Bende kendi üniversitemiz olarak İstanbul Yeni Asır Üniversitesi ’nde bunu kurumsal ışık halkası getirmeyi hedefliyorum. Bunun hedeflerini saptamış durumdayım. Üniversite kapısında yok, İlkokuldan itibaren pedagojik seviyeleri saptayarak o konudaki bilimselliği de devreye sokarak İlkokul,Ortaokul ve Lise düzeyinde sizin kendinizi tanıma açısından, yeteneklerinizin ortaya çıkartılması açısından ciddi testlerden geçirilmeniz gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

'Üniversite tercihini yeteneklerinize göre yapın'