Üniversite adayları baraja takıldı

Üniversite adayları baraja takıldı
Üniversite adayları baraja takıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurumları Sınavı ’nın (YKS) sonuçları önceki gece açıklandı. Sonuçlarını, T.C kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM ’nin internet adresinden öğrenen adaylar için 7-14 Ağustos aralarında seçim süreci başlayacak.

YARIMŞAR NET ZORUNLULUĞU TEK TESTTE

Ölçme Seçme ve Atama Merkezi (ÖSYM) sonuçların yanı sıra ‘YKS Ön Değerlendirme Raporu ’da yayımlayarak, sınavlara ilgili kayda değer verilere yer verdi. Sınava günler kala adayların puanının hesaplanması için iki testten yapılması gereken yarımşar net zorunluğu tek teste indirilmişti.

BARAJ ENGELİNE TAKILDILAR

Puanın hesaplanması için sorumlu olunan herhangi bir testten yarım net yapılmasının tatmin edici olması adayların işine yaradı. ÖSYM ’nin yayınladığı raporda bu durumun barajı geçen aday sayısında artışa yol açtığı görüldü.

Geçen yıla kadar barajı geçen aday sayısında yükselme yaşandı. Oysa gerçi TYT ’de puanı hesaplanan 2 milyon 260 bin 273 adayın 496 bin 616 ’sı, 150 barajını geçemedi.

Yani adayların az kalsın dörtte biri, TYT ’de 150 puan için yeterli olan takriben 15 neti çıkaramadı. Dolayısıyla 496 bin 616 adayın TYT puanı hesaplanmadı. Barajı geçen 1 milyon 763 bin 657 aday, özel yetenekle bölge üniversiteleri, önlisans ve açıköğretim programlarını seçim edebilecek.

Üniversite adayları baraja takıldı

LİSANS PROGRAMLARINI SEÇEBİLECEKLER

İkinci oturum olan Bölge Yeterlilik Testi ’nde (AYT) ise, sınavı geçerli olan 1 milyon 877 bin 568 namzet arasında, 180 barajını sayısalda 434 bin 358, eşdeğer ağırlıkta 745 bin 485, sözelde 912 bin 284, tanıdık olmayan dilde ise 66 bin 898 aday geçti. Böylece bu adaylar, lisans programlarını seçebilecek.

Eğitimcilerin daha önceki analizlerine göre, AYT ’de 180 barajına ulaşmak için TYT ’de 15 net çıkaran adayın sıradan 20 net daha yapması yeterliydi.

Üniversite adayları baraja takıldı

SORULARI DOĞRU YANITLAYAMADILAR

Uzmanlara göre, TYT ’de 41 bin 281 namzet 100 puan ve üstü alamadı. Yani bu adaylar yarım net bile yapamadı. Çünkü eğitimciler, TYT ’de yarım net yapmanın 100 puan edinmek için tatmin edici olduğu belirtiyor. Hem ÖSYM ’nin verilerinde derslerde yapılan içten sayıları da yer alıyor.

Buna göre de, TYT temel matematik testinde adayların yüzde 8 ’e yakını hiçbir soruya dürüst yanıt veremedi. Fen bilimlerinde ise takriben yüzde 7 ’si soruların hiçbirini yapamadı.

AYT ’deki matematik testinde adayların yüzde 11 ’i, fen bilimlerinde ise yüzde 8 ’e yakını hiçbir soruyu doğru yanıtlayamadı.

Üniversite adayları baraja takıldı

EN BAŞARILI TEST TÜRKÇE

Adayların testlere kadar puan ortalamalarına da yer verildi. Buna kadar, bütün testlerde Türkçe en başarılı, fizik ise adayların en başarısız olduğu testler oldu. Türkçe ’de ortalama olarak 40 soruda 16 ortalama yakalandı.

Türkçe ’de geçen yıllara kadar sıradan azıcık düştü. Oysa imtihan geneline bakıldığında adayların en başarılı testi Türkçe oldu.

FEN ZORLADI

Yeni tür matematik soruları ortalamalara da yansıdı. Temel matematik testinin ortalaması 5.6. Fen ortalamasının da düşük olduğu, fenin adayları zorladığı ortaya çıktı.

Üniversite adayları baraja takıldı