Türkiye’nin Yerli Imal ATM’si İçin Güney Kore ile Dev Meslek Birliği

Türkiye'nin Yerli Imal ATM'si İçin Güney Kore ile Dev Meslek Birliği
Türkiye'nin Yerli Imal ATM'si İçin Güney Kore ile Dev Meslek Birliği
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya devi Güney Koreli LG Group’un parasal otomasyon alanında etkinlik belirten iştiraki ATEC AP ile ülkemizde yerli bankacılık teknolojileri üreten DGI Works, bir süredir aralıksız görüşmeler neticesinde, Türkiye’nin birincil yerli üretim ATM’leri için fabrika ve ArGe merkezi düzenlemek üzere anlaştı. OVIA markasıyla pazara sunulacak yerli imal ATM’lerde, Türk mühendislerinin çalışmasıyla mümkün olan tüm parçaların ve yazılımın Türkiye’de üretilmesi ve yerlilik oranının yüzde 80’in üstünde olması hedefleniyor. Bu meslek birliği doğru, son 5 yılda yüzde 20 artışla sayısı 50 bini aşan ATM’lerde Türkiye’nin dışa bağımlılığının ve yaklaşık 700 milyon dolara ulaşan ihracat açığının azaltılmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.

ÇALIŞMA PLANI 3 FAZDAN OLUŞUYOR

3 fazdan oluşan alıştırma planının 6 ay sürecek birincil etabında, 3 öbür ürünün Ar-Ge ve demo çalışmaları ile seri imal için gerekli fizibilite çalışmaları tamamlanacak. İkinci 6 ayda, Ar-Ge merkezi unvanının alınması, fabrikanın kurularak hızlı üretime geçmesi ve saha servis ekibinin hizmet vermeye başlaması hedefleniyor. Son fazda ise 2019 yılı bitmeden Türkiye’deki ATM pazarında yayılmaya ve yurt dışı pazarlarda büyümeye odaklanılacak.

Iş birliği zarfında DGI Works’un halihazırda geliştirdiği ve portföyünden yer alan 5 mahsul arasından, ArGe ve imal süreçleri önceliklendirilen 3 mahsul seçildi. Bunlardan ilki, bankaların esas ihtiyacı olarak tanıdık geliştirilmiş yeni tür ‘Cash Recycle ATM’ olacak. Öncelikli ürünler arasında, birçok bankaya ve uygulamaya açık olan müşterek kullanımlı ‘Open ATM’ (OTM) ve tanıdık olmayan para birimleri ile Türk Lirası aralarında değişim olanağı sunan ‘Exchange ATM’ (ETM) de yer alıyor.

“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’DE ÜRETİP DÜNYAYA SATIŞ”

Güney Kore’de mali otomasyon pazarının lideri olduklarını bildiren ATEC AP CEO’su Inhong Lee şunları aktardı: “Türkiye ve Güney Kore’nin tarihten gelen iki ülke kardeşliğinin de etkisiyle Türkiye’ye tartı veriyoruz. DGI Works ile birlikte başlattığımız karşılıklı teşebbüs 6 aylık ilk fazın sonunda fabrikalaşacak. en düşük bir Türk bankasının ve devletin resmi makamlarının bu girişimi desteklemesi, yatırım kararımızı hızlandıracaktır. ATEC AP’nin teknoloji ve sermaye desteği, DGI Works’ün inovatif ürünleri ve Türkiye pazarındaki aktif varlığıyla, bütün dünyaya ihracat yapacak kapasitede bir meslek birliğine imza atmayı arzu ediyoruz” dedi.

“ÜLKEMİZE AZAMI KATMA BEDEL YARATACAĞIZ”

Meslek birliği sürecini değerlendiren DGI Works CEO’su Özer Akçınar ise “Finansal otomasyon alanında dünyanın öncü şirketlerinden biri olan ATEC AP ile Türkiye’nin bankacılık teknolojilerindeki dışarıda bağımlılığını eksilmek için fazla kayda değer bir adım attık. Hali hazırda butik bir üretim yapıyorduk. Ürettiğimiz ürünlerin tasarım ve yazılımı yüzde 100 yerli ve bize ait olsa da ATM parçalarının yarısını yurt dışından olmak durumunda kaldığımızdan yerlilik oranımız yüzde 49 ile yüzde 62 arasında değişiyordu. Şu Anda bu yatırım ve müşterek girişim ile yerlilik oranını yüzde 80’in üstüne çıkarıp, Türkiye’den dünyaya ihracat yaparak ülkemize en fazla katma bedel yaratacağız” dedi.

DGI Works yeni yatırım planlarının yanı sıra; 2015 yılından bu yana Iş Bankası için geliştirdiği İşCepMatik’ler ile banka kartına gereksinim duymadan sadece mobil bankacılık uygulamasını kullanarak birçok bankacılık işleminin yapılmasını sağlayan STM (Smart Teller Machine) adı bahşedilen zeki ATM’lerin satışına da devam ediyor.