Türkiye’nin de İçinde Bulunduğu D-8 Ülkeleri Ticarette Kendi Para Birimlerini Kullanacak

Türkiye'nin de İçinde Bulunduğu D-8 Ülkeleri Ticarette Kendi Para Birimlerini Kullanacak
Türkiye'nin de İçinde Bulunduğu D-8 Ülkeleri Ticarette Kendi Para Birimlerini Kullanacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar ve kırılgan durumun, bütün D-8 ülke liderlerinin üzerinde çalıştığı bir konu olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ekim 2017’de İstanbul’da gerçekleştirilen dokuzuncu D-8 Zirvesi’nde “Niçin D-8 ülkeleri, kendi aralarındaki ticareti kendi para birimleriyle yapmasınlar” açıklamasının gerisinde harekete geçtiklerini açıklayan Ku Jaafar, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda birincil etapta Türkiye Merkez Bankası yetkilileriyle bir araya geldik ve görüşlerini sorduk. Onlar da bize konuyu her açıdan değerlendiren bir ‘kavram kağıdı’ hazırlayıp sundular. Biz de bunu inceleyip tüm üyelerimizin merkez bankalarına gönderdik. Bu bağlamda onlardan da geri dönüşleri aldık. acilen bütün bunları değerleme aşamasındayız. Bir ‘D-8 Takas Odası’ kurulması noktasındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçen seneden beri bu konu üstünde çalışıyoruz. Teknik teferruat çok artı ve bu fazla uzun soluklu bir alıştırma. Sonraki faz olarak düşünebileceğimiz D-8 üyeleri arasında ortak para kullanımı için daha zamana ihtiyacımız var.”

“KENDİ PARA BİRİMİMİZİ KULANMALIYIZ”

Ku Jaafar, D-8 arasındaki ticarette nasıl bir yol izleneceği konusunda aşama kayda geçirmek istediklerini vurgulayarak, “Sahiden şimdi D-8 arasında kullanılacak ortak para biriminden ziyade, ilk kez kendi para birimlerimizi kullanmanın üstüne çalışıyoruz. Müşterek para birimi gelecekte olabilir ama kendi para birimlerimizi bir lahza önce 8 ülke arasında herhangi bir bıkkınlık olmadan kullanmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

D-8 ÖDEME KARTI

Bu anlamda farklı projeler üzerinde de çalışıldığını anlatan Ku Jaafar, “Bir ‘fintech’ firmasıyla röportaj halindeyiz. Firma bize o kadar fazla aplikasyonu içinde barındıran bir ‘D-8 Ödeme Kartı’ hazırlamaya çalışıyor” dedi.

Ku Jaafar, Bu kartın fazla fazla özelliği olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu özelliklerden birisi de kendi lokal para birimiyle alışveriş yapmaya olanak vermesi. Mesela, Türkiye’den kalkıp Malezya’ya gittiniz ve elinizde D-8 kartınız var, TL’nizi ringgiti ya da dolara çevirmeden, herhangi bir kayba da uğramadan alışveriş yapmanızı sağlayacak. Yerli parayla ticaret ve D-8 kartı bununla beraber yürütülen öbür iki egzersiz. İkisini de çok önemsiyoruz.”