Türkiye’nin birincil Çoban Müzesi’ne yoğun alaka

Türkiye'nin birincil Çoban Müzesi'ne yoğun alaka
Türkiye'nin birincil Çoban Müzesi'ne yoğun alaka
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malatya Damızlık, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ’ın girişimi ile birlik binasında açılan Türkiye ’nin birincil Çoban Müzesi ilgi görüyor. Birlik Başkanı İhsan Akın, açıldığı günden bu yandan müzeyi takriben 5 bin kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Kırsaldaki hayvancılık maksimum çobanlığı ilgilendiren bir konu. Çoban olmadan işletme kapanabiliyor. bu nedenle bizde yaklaşık 3 yıldır Çoban Müzesi’ni Türkiye ’de birincil kere Malatya ’da kısmen birlik binamızda açtık” biçiminde konuştu.

“ÇOBAN MÜZESİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Müzenin şimdilik birlik binasında olduğunu ancak yer tahsisi yapılması durumunda diğer yere taşıyacaklarını da kaydeden İhsan Akın, “Bizler, bazen çocuklarımız, orta ihtiyar diyeceğimiz kesimler kırsaldaki hiçbir şeyi bilmiyor. Peynirin, sütün nereden geldiğini bilmiyor, nasıl yapıldığını bilmiyor. İnsanların en azından, bu çoban müzesini gezerek, bu bilgileri öğrenmesi gerekiyor. Çocuklarımızın çoban ne yapar, ne içer, ne kullanır, nerede yatar gibi soruları bu müzeyi gezerek öğrenebilir. Bu anlamda biz çoban müzesini önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin ilk Çoban Müzesi'ne yoğun ilgi

MÜZEYE DAİR

Yerel yöneticilerden ve kuruluşlardan da müzelerine takviye beklediklerini ifade eden İhsan Akın, “Çoban müzesinde, bir çobanın birebir kullandığı lider koyunun ipinden, döveninden, yem saklama kabından, geçmişteki sabanından, tüfeğinden, el kırıklığından tutun da kavalına değin hepsi mevcut” diye konuştu.