Türkiye’nin Benzersiz Helikopteri Uçuşa Gün Sayıyor

Türkiye'nin Benzersiz Helikopteri Uçuşa Gün Sayıyor
Türkiye'nin Benzersiz Helikopteri Uçuşa Gün Sayıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) kadar yürütülen Özgün Helikopter Programı’nda bir süredir aralıksız tasarım ve imal faaliyetlerinde önemli bir aşamaya gelindi.

Helikopter prototiplerinden ilki, üretimin tamamlanmasının ardındaki yer ve uçuş testlerinin yapılacağı tesislere intikal etti. Burada prototip üstünde yapılacak yoğun sistem ve yer testleri sonrasında uçuş testlerinin başlatılması öngörülüyor.

YERLİ VE ULUSAL TASARLANIP ÜRETİLDİ

T625 Genel Hedef Helikopteri’nin vücut, zorlama transfer organları, rotor sistemi, iniş takımı ve otopilot gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ’ın imzasını taşıyor. Keza helikopterin aviyonik sistemleri de milli ve yerli olarak tasarlanıp üretildi.

Bu nitelikleriyle T625, alanında Türkiye’nin teknolojik katma değerinin en yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor.

ATAK’TAKİ VERI VE TECRÜBEYLE GELİŞTİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kurumların, genel kasıt helikopteri ihtiyaçlarının eşsiz bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Eşsiz Helikopter Programı, 15 Haziran 2010’da toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatıldı.

Program için 26 Eylül 2013’te TUSAŞ’la anlaşma imzalandı. T625 helikopteri, en engebeli iklim ve coğrafyalarda zeka yüksek doruk ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkili şekilde faaliyet gösterebilecek.

Saldırı Programı süresince kazanılan veri, birikim, deneyim ve yetenek havuzu esas alınarak başlanılan Benzersiz Helikopter Programı dahilinde, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de ayrıntılarıyla ulusal kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi.

GENİŞ ATAMA YELPAZESİ

Helikopter, geniş atama yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi nakliye görevlerini icra edebilecek.

Helikopter 2 mürettebat, 12 gezgin kapasitesine sahip bulunuyor. Helikopterin Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifiye edilmesiyle ilgili çalışmalar programla birlikte sürdürülüyor.