Türkiye’nin Altın Haritası! En Zengin İl İstanbul Çıktı

Türkiye'nin Altın Haritası! En Zengin İl İstanbul Çıktı
Türkiye'nin Altın Haritası! En Zengin İl İstanbul Çıktı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbullular, bankada birey başına düşen 654,6 liralık altın mevduatı ile “Türkiye’nin altın zengini” oldu.

BANKALARDA SERVET YATIYOR

AA muhabirlerinin Bankacılık Düzenleme ve Teftiş Kurumu (BDDK) ve Türkiye Istatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere tarafından nüfusu 15 milyon 29 bin 231 olan İstanbul’da haziran sonu itibarıyla bankada hakiki kişilere ait toplam 9 milyar 838 milyon 155 bin liralık altın mevduatı bulunuyor.

TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRAYI ÇEKİYOR

Böylece İstanbul, 654,6 lira ile Türkiye’de birey başına düşen altın mevduatının en fazla olduğu il olarak belirlendi. Buna tarafından İstanbul’da kişi başına düşen altın mevduatı 3,2 gram altına denk geliyor.

Türkiye’deki iller aralarında birey başına düşen altın mevduatı sıralamasında İstanbul’un derhal arkasından Isparta geliyor. Bankada toplam 274 milyon 181 bin liralık altın mevduatı bulanan Isparta’da birey başına düşen miktar ortalama 632 lira oluyor. Bu da yaklaşık 3,1 gram altın ediyor.

Ankara’da 2 milyar 989 milyon 644 bin liralık altın mevduatı bulunuyor. Kişi başına düşen 549,1 liralık ortalama altın mevduatı ile Ankara üçüncü sırada yer alıyor. Söz konusu ilin birey başına düşen altın mevduatı 2,7 grama tekabül ediyor.

BIREY BAŞINA DÜŞEN EN AZ ALTIN ŞANLIURFA’DA

Türkiye’de kişi başına altın mevduatının en az olduğu il ise 94,8 lira ile Şanlıurfa oldu. Toplam nüfusun 1 milyon 985 bin 753 olduğu Şanlıurfa’da gerçek kişilere ait bankalarda toplam 188 milyon 324 bin liralık altın mevduatı bulunuyor.

Bu anlamda Şanlıurfa’nın anında arkasından 103,6 lira ile Sancı gelirken, bankada kişi başına sıradan 105,2 liralık altın mevduatı yer alan Şırnak üçüncü, 106,1 liralık altın mevduatı bulunan Iğdır ise dördüncü sırada yer aldı.

Muş, Şırnak, Hakkari, Van, Ardahan, Gaziantep, Kilis, Hatay, Bitlis, Kars, Diyarbakır, Siirt ve Batman, bankada kişi başına 200 liranın aşağıda altın mevduatı olan öteki iller olarak sıralandı.

ALTIN MEVDUATI 1 MİLYAR LİRAYI AŞAN İLLER

Bu yılın haziran sonu itibarıyla bankada gerçek kişilere ait altın mevduatı en yüksek il İstanbul olarak kayıtlara geçti. İstanbulluların altın mevduatı 10 milyar liraya dayanırken, Ankaralılar takriben 3 milyar liralık mevduatla ikinci sırada, İzmir 1,6 milyar liralık mevduatla üçüncü ve Bursa 1,1 milyar liralık mevduatla dördüncü sırada yer aldı.

İzmir ve Bursa’da birey başına düşen altın mevduatı sırasıyla 393,4 TL ve 369,8 TL oldu.

BU ARADA bankada reel kişilere ait toplam altın mevduatının minimum olduğu il ise Ardahan oldu. Bu rakam Ardahan’da 14 milyon 647 bin lira olarak gerçekleşirken, onu takip eden Bayburt’ta 18 milyon 105 bin liralık, Iğdır’da ise 20 milyon 668 bin liralık altın mevduatı bulunuyor.