Türkiye’de okul öncesi eğitimi

Türkiye'de okul öncesi eğitimi
Türkiye'de okul öncesi eğitimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beklenenin aksine batı illeri okul öncesi okullaşmada ilk 10 ’a giremedi. 2016-2017 eğitim yılına ait resmi istatistiklere göre, Türkiye ’de beş yaş okullaşma oranları incelendiğinde en yüksek 10 büyük kasaba sırasıyla Erzincan, Burdur, Bilecik, Nevşehir, Kırklareli, Kocaeli, Amasya, Antalya, Muğla ve Denizli oldu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Bakanlığın hedefi, her çocuğun en az bir sene okul öncesi eğitim alıp ilkokula başlaması. Bunun için bir sonraki sene ilkokula gidecek takriben 1 milyon 240 bin çocuk, sistemde en yakın mektep öncesi kurumun namzet kaydına alınarak takibi ve okula erişiminin sağlanması amaçlandı.

Okul öncesinin gerekli eğitim kapsamına alınması bu alanda devir bekleyen öğretmenleri de heyecanlandırdı.

Türkiye'de okul öncesi eğitimi

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ

Bakanlık yetkilileri mektep öncesi eğitimin önemini, ” Erken çocukluk bireyin bilişsel, sosyal, şehvetli ve fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu dönem. Toplam zekâ potansiyelinin yaklaşık yarısının çocuk dört yaşına ulaştığında tamamlandığı kabul ediliyor. Yaşamın ilk yıllarındaki eğitimin, maddesel ve sosyal çevrenin, çocuğun gelişiminde fazla kayda değer rolü var. Incelemeler, erken çocukluk eğitiminden faydalanan çocukların, bilişsel gelişiminde özel eğitime daha eksik gereklilik duyduğunu, derslik tekrarı yapma oranının düştüğünü, daha başarılı sınav sonuçları elde ettiğini ve başarılı olmaya karşın tutum geliştirdiğini ortaya koydu. Sosyal kurallar ve normlara karşısında daha düzenli, dost ilişkilerinde başarılı oluyorlar. Bu eğitim çocuğun sağlığından ailesininkine, üretkenliğinin artışından suç oranının düşmesine, gelir dağılımının düzelmesine dek geniş yelpazede avantaj sağlıyor.” ifadeleriyle açıklıyor.

Türkiye'de okul öncesi eğitimi