Trump’ın damadı, Suudi Arabistan’a tabanca satışını şişirdi

Trump'ın damadı, Suudi Arabistan'a tabanca satışını şişirdi
Trump'ın damadı, Suudi Arabistan'a tabanca satışını şişirdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan ABC News’in 2 ABD’li yetkili ve 3 eski Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberine tarafından, ABD’nin Suudi Arabistan’a silah satış rakamları Kushner’in talimatıyla yüksek gösterildi.

Kushner’ın rakamların şişirilmesi için Dışişleri ve Savunma Bakanlığına (Pentagon) baskı yaptığına göze çarpan eden yetkililer, Savunma Bakanı Jim Mattis’in de Kushner’ın bu konudaki çabalarını desteklediğini belirtti.

“SUUDİLERE OLABİLDİĞİNCE ÇOK SILAH SATILMALI”

Kaynaklar, Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinden kısa vakit önce, Mayıs 2017’de ulusal emniyet konseyi toplantısında Kushner’ın “Suudi Arabistan’a olabildiğince çok silah satmalıyız.” dediğini aktardı.

Trump'ın damadı, Suudi Arabistan'a silah satışını şişirdi

ASIL ISTEK 14,5 MİLYAR DOLAR

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığının doğrusu Suudi Arabistan’a tabanca satışı konusunda sadece yaklaşık 15 milyar dolarlık bir istek olduğunu, bu rakamın nasıl artırılacağı konusunda Kushner ile istişarede bulundukları kaydedildi.

ABD ile Suudi Arabistan arasında Riyad’da Mayıs 2017’de imzalandığı duyurulan 110 milyar dolarlık anlaşma konusunda bugüne değin fazla az mesafe katedildiğine dikkati çeken yetkililer, Suudi Arabistan’ın sadece 14,5 milyar dolarlık bir helikopter, tank, gemi, tabanca ve eğitim için öneri mektubu ve kabulünü imzaladığını belirtti.

Yetkililer 14,5 milyar dolarlık satışın da hemen şimdi tamamlanmadığına dikkati çekti.

İki ülke arasında imzalanan belgenin bir fotoğrafını ele geçiren ABC, laf konusu anlaşmanın hukuki bağlayıcılığının çok zayıf olduğuna dikkati çekti.