Tokyo Tıp Fakültesi’nde kadınlara ayrımcılık iddiası

Tokyo Tıp Fakültesi'nde kadınlara ayrımcılık iddiası
Tokyo Tıp Fakültesi'nde kadınlara ayrımcılık iddiası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’da Tokyo Tıp Fakültesi, aile kurduktan daha sonra işi vazgeçmek istedikleri gerekçesiyle bayan doktor adaylarının sınav sonuçlarını değiştirdiği iddialarını kabul etti.

Fakülteden yapılan açıklamada, iç soruşturmanın, antre sınavlarında yıllardan beri kadın adayların dıştan tutulması ve daha artı erkeğin doktor olmasının önünün açılması için notların sistemli olarak değiştirildiğini ortaya koyduğu bildirildi.

ÜNİVERSİTE DEĞIŞIKLIK YAPTIĞINI KABUL ETTİ

Yomiuri gazetesi, Tokyo Tıp Fakültesinin 2011’den bu yana kadın öğrenci sayısını düşük yakalamak nedeniyle fakülteye antre imtihan sonuçları üstünde değişim yaptığını yazmıştı.

Gazetenin haberinde, kadın adayların 2010’da sınavda başarılı olanların yüzde 38’ini oluşturmaları üzerine fakültenin bu yönteme başvurmaya başladığı kaydedilmişti.

İDDİALAR İNCELENECEK

Japon medya kuruluşları Kyodo ajansı ve NHK televizyonu da haberlerinde tıp fakültesi sınavlarında aldanma yapıldığı iddialarına yer vermişti.

NHK, bayan adayların sınav sonuçlarının bazı yıllar takriben yüzde 10 düşürüldüğünü bildirmişti. Fakültenin halkla ilişkiler bölümü, yetkililerin haberi hayretle karşıladığını ve iddiaların inceleneceğini açıklamıştı.

Japonya Eğitim Bakanı Yoşimasa Hayaşi de bayan hekim adaylarına böyle bir ayrımcılık yapılmasının elbette kabul edilmeyeceğini belirterek, harekete geçmeden önce fakülte soruşturmasının sonucunu almayı beklediklerini söylemişti.

Tokyo Tıp Fakültesi'nde kadınlara ayrımcılık iddiası