TOBB’a yan odalar ABD’yi kınayan müşterek bildiri yayınladı

TOBB'a yan odalar ABD'yi kınayan müşterek bildiri yayınladı
TOBB'a yan odalar ABD'yi kınayan müşterek bildiri yayınladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ast İzmir’deki 14 oda, borsa ve ihracatçı birliğinin yanı sıra Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile iş dünyası dernekleri, yaptıkları ortak duyuruyla ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını kınadıklarını açıkladı.

“KARARI ŞIDDETLE KINIYORUZ”

TOBB’a emrindeki İzmir’deki 14 oda, borsa ve ihracatçı birliğinin yanı sıra Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile iş dünyası dernekleri, yaptıkları karşılıklı duyuruyla ABD’nin Türkiye’ye aleyhinde aldığı yaptırım kararını kınadı. Yapılan açıklamada, ABD’nin bu tavrının devletlerarası ilişkilerin dayandığı geleneklere ve etik ilkelere uygun olmadığını vurgulanırken, “ABD yönetiminin bu hasmane kararını şiddetle kınıyor ve en kısa zamanda bu karardan dönülmesini bekliyoruz” denildi.

“YAPILAN DİPLOMASİ İFLASI”

Ilk Olarak İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri elde etmek üzere İzmir’de etkinlik gösteren TOBB üyesi 14 kurum ile meslek dünyası derneklerinden oluşan toplam 17 kurum ve kuruluş, gazete ilanlarıyla, ABD’nin Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararının hukuksuz olduğunu vurgulayarak, “Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders tarafından yapılan tanımlama ile ABD’nin, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Aristokrat ve Hak Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül nezdinde Türkiye’ye karşısında aldığı skandal yaptırım kararını, diplomasinin iflası olarak görüyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“AYRICA ADALETTEN BAHSEDİLİP AYRICA CASUSLUK YAPILIYOR”

ABD’nin keza adaletten bahsedip hem de ülkemizdeki casusları beslemesine sert tepki bildiren açıklamada,Her fırsatta hukuk ve adaletten söz eden ABD’nin, ülkemizde casusluk öncelikle olmak üzere Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bölücü terör örgütü PKK’ya yardım verdiği iddiasıyla yargılanması devamlı rahip Andrew Brunson ile ilgili süreçte hak ve hukuk sistemimize karşı almış olduğu yaptırım kararı ABD’nin söylem ve uygulamaları arasındaki derin tezatlıkları da gözler önüne sermektedir.” dedi.

TOBB'a bağlı odalar ABD'yi kınayan ortak bildiri yayınladı

“ABD’NİN PLANI TUTMAYACAK”

ABD’nin bu karardan bir an önce dönmesi gerektiğini gösteren ortak açıklamada, “Ülkemize karşısında alınan yaptırım kararının görünen yüzünde rahip Andrew Brunson’un ABD’ye iade talebi yer alırken, buzdağının soyut kısmında ise ülkemiz aleyhine yeni senaryoların oluşturulmaya çalışıldığı açıktır. Ülkemize yönelik olumsuz bir atmosfer yaratarak, yabancı yatırımcıları ülkemizden çıkmaya baskı yapmak isteyen ABD’nin bu planı tutmayacaktır. Bu hukuksuz ve haksız anlama emellerine ulaşamayacaktır. diye belirtildi.

TOBB'a bağlı odalar ABD'yi kınayan ortak bildiri yayınladı

“HÜKÜMETİMİZİN YANINDAYIZ”

Etikliğe de tutarsız olduğunu vurgulayan açıklamada,” neticede; ABD’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin iki bakanı ile ilgili almış olduğu karar, gerek diplomatik teamüllere gerekse iki ülke arasındaki uzun yıllara dayanan müttefiklik ilişkisinin ruhuna aykırıdır ve kabul edilemez. İmzası olan İzmir meslek dünyasının temsilcileri olarak ABD yönetiminin bu hasmane kararını şiddetle kınıyor ve en kısa zamanda bu karardan dönülmesini bekliyoruz. Alınan kararın hukuk devleti anlayışı ile çelişen, devletlerarası ilişkilerin dayandığı geleneklere ve etik ilkelere aykırı olduğunu, bu süreçte devletimizin ve hükümetimizin yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla açıklarız.” açıklamasında bulunuldu.

ABD’nin Türkiye’ye aleyhinde aldığı yaptırım kararını ayıplama metnine imza atan kurumlar

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (DTO), İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (İESOB), Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Bayındır Ticaret Odası (BTO), Bergama Ticaret Odası (BERTO), Menemen Ticaret Odası, Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO), Ödemiş Ticaret Borsası (ÖTB), Selçuk Ticaret Odası (STO), Tire Ticaret Odası, Torbalı Ticaret Odası.