Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: ABD’yi Dünya Ticaret Örgütünde Panele Misafir Etme Ettik

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: ABD'yi Dünya Ticaret Örgütünde Panele Misafir Etme Ettik
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: ABD'yi Dünya Ticaret Örgütünde Panele Misafir Etme Ettik
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dış Hesaplı İlişkiler Kuruluve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği egzersiz yemeğine katıldı. İçinden geçilen dönemin, dönüşümü beraberinde getirdiğini ifade eden Pekcan, bu doğrultuda ihracat ve yatırım ilişkileri, teknoloji transferi konularının Türkiye’nin 21. yüzyıldaki idareli geleceği için son derece önemli hususlar haline geldiğini vurguladı.

“AVRUPA’NIN EN ENERJIK NÜFUSUNA SAHİBİZ”

Pekcan, dünya ile ilişkilerin ticaret ile geliştiğine dikkati çekerek, yarın da endüstri 4.0 ile zeki araçlar ve yeni teknolojilerin dönüştürdüğü küresel ekonomide ilişkilerin yine ticaret ile kurulacağını söyledi. bu nedenle Ticaret Bakanlığı olarak yurt dışı temsilcileri ile Büyükelçilerin her daim yakın çalışma arkadaşları olmaya devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin orta gelirli bir ülkeden yüksek gelirli bir ülkeye dönüşmesi için dünya ile ilişkileri ticari ilişkilerle yönlendirici çalışmaları yapacaklarını gösteren Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin, İtalya’dan Doğu ve Güney Asya’ya uzanan geniş coğrafyada Avrupa ekonomisinin bir parçası olarak, Avrupa’nın en devingen nüfusuna ve imal potansiyeline sahip ülkesi konumunda olduğunun altını çizdi.

“DÜNYA GENELİNDE YAPTIRIMLARA DÖNÜŞECEKTİR”

Pekcan, 2009 krizi sonrası, bilhassa Kuzey Amerika şirketlerinin yaşadığı karlılığın küresel liderliklerini güçlendirdiğine göze çarpan ederek, “Bu karlılık dünya genelinde yatırımlara dönüşecektir. Bu yatırım pastasından Türkiye olarak bilhassa en büyük payı olmak zorundayız. Bu yönde yoğun çalışmalarımız da devam etmektedir. ” ifadelerini kullandı.

“HAREKETİMİZİ YÖNLENDİRMİŞ OLDUK”

Amerika Birleşmiş Devletleri’nin Türkiye’nin çelik ve alüminyum ihracatına karşın vergileri artırmasına ilişkin de değerlendirmelerde yer alan Pekcan, şöyle konuştu: “Bunlarda yüzde 25 ve yüzde 10 olarak uyguladığı vergileri iki katına çıkarmış olmasına derhal karşılıklılık ilkesi gereği cevap verdik ve 22 kalem ithal ürünümüzde toplam 533 milyon dolarlık vergiye tekabül eden yaptırımlarımızı bugün itibarıyla duyurduk. Bugün saat 17.40 itibarıyla Dünya Ticaret Örgütünde kendilerini panele gösteri ettik ve Amerika’ya da panel davetimiz ulaştı. Böylece DTÖ’de dava sürecini başlatmış olduk. Bugün yapmamız çok önemliydi, çünkü Dünya Ticaret Örgütü ayda iki defa toplantıya giriyor, eğer bugün yetiştiremeseydik 15 gün daha bekleyecektik. Anında hareketimizi yönlendirmiş olduk.”