Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar

Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar
Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri yarın sona eriyor. Milyonlarca öğrenci üniversiteye girmek için kendi puan ve yeteneklerine tarafından birim seçiyor. Tercih maratonun bitmesine az bir vakit kala uzmanlardan da son uyarılar geliyor.

ÇOCUKLARINIZA BASKI KURMAYIN UYARISI

Psikolog Mert Dravor, “Üniversite tercih döneminde yaşanan belirsizlikler ilk önce seçim yapacak olan öğrencileri ardından ise aile fertlerini epeyce kaygılandırabiliyor. Bu süreçte anne baba baskısına maruz kalan adaylar hayatlarını şekil verme noktasında kendi başlarına vermesi gereken kararları ailelerinin açlık ve tercihleri doğrultusunda şekillendirebiliyor. Üniversite tercih döneminde yaşanan belirsizlikler ilk kez tercih yapacak olan öğrencileri sonrasında ise aile fertlerini epeyce kaygılandırabiliyor.” dedi.

“TERCİHLERİNİZDE BAĞIMSIZLIK OLUN”

Mert Dravor, “Bu süreçte anne baba kıskacına maruz kalan adaylar kendi hayatlarını biçimlendirmek noktasında ailelerinin yönlendirmelerine maruz kalarak kendi niyet ve karakterine yerinde vermeleri gereken bu önemli kararı ailelerinin istek ve tercihleri doğrultusunda şekillendiriyor. Ailelerin tercih döneminde yaptığı en sık davranışların başında evlatlarının geleceğini garantiye olmak adı aşağıda günün şartlarında popülerliğini koruyan meslek gruplarını tercih ettirmeleri oluyor. Aileler bu denli ciddi bir konuda yönlendirdikleri hayatın kendi hayatları olmadığını unutarak çocukları üzerinde kurdukları baskıları günden güne arttırabiliyor” diye konuştu.

Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar

“YETENEKLERİNİZ DOĞRULTUSUNDA TERCIH YAPIN”

Hem ailelerin hem de tercih yapacak olan öğrenciler için dinç bir tercih döneminin nasıl olacağı konusunda da bilgiler veren Psikolog Dravor, “Bazı ırk mesleklerinde tepe noktasına ulaşabilme yeteneğini tatmış kişilerdir. Bu kişilerin öykülerine bakıldığında hepsinde görülen iki taraflı bir nitelik vardır. O da kendilerinde iyi yaptıkları özelliklerini ayrım edip mesleki tercihlerini kişiliklerinde olan dinç yanları doğrultusunda vermiş olmalarıdır. Tercih yapacak olan üniversite adayları tercihlerini ailelerinin üzerlerinde kurdukları baskılara göre yok, gelecekte mutlu olacaklarına inandıkları mesleğe göre seçmelidirler.” ifadelerini kullandı.

Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar

HANGİ KONULARDA BAŞARILISIN

Mert Dravor, “Bu dönemde böylece çok birey göre yönlendirilen ve kafalarının karışmasında son derece haklı olan adayların kendilerine ’Ben hangi konularda başarılıyım? ’ sorusunu sormaları tercih döneminde yaşanan kaygılara emrindeki olarak artan belirsizliklerini azaltacaktır. Adayların ilk olarak kendilerine sonrasında ise çevresindeki yakınlarına hangi konularda başarılı olduğunu sormaları kendileri ile ilgili çıkarım yapmalarına, iyi olan yönlerini ayrım etmelerine refah sağlayacaktır. Adaylar için bir kayda değer nokta ise okul hayatı her tarafında neleri yapmaktan tutku aldığını akıllarına getirmeleri olacaktır.” biçiminde konuştu

Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar

GÜNÜMÜZÜN ŞARTLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN

Mert Dravor, “Aileniz göre seçim etmeye zorlandığınız meslek günümüzün şartlarında her ne kadar aydınlık bir meslek olsa dahi günümüzün şartlarına tarafından seçim yerine getirmek sizin motivasyonunuzu bir noktaya değin taşıyacaktır. Ama yapmaktan haz aldığınız işlerle örtüşen meslek gruplarını seçim etmeniz ilk önce mesleğinizde göz dolduracak başarılara imza atmanıza ardından ise topluma avantaj getirecek işlere vesile olmanızı sağlayacaktır. Mesleğini yaparken toplumsal fayda sağlamayı kendisine tayin edinmiş kişilerin mesleğinden aldıkları keyif duygusunu daha fazla hissettikleri görülmektedir” diye konuştu.

AİLENİN ROLÜ

Ailelerin çocukları üzerinde baskı kurmamaları gerektiğine sinyâl eden Psikolog Dravor, “Aile bireylerinin bu süre her tarafında baskıcı davranışlardan uzakta durmaları ve çocuğun ileride mutlu olacağı mesleği seçme konusunda yol göstermeleri gerekmektedir. Aile çocuğunun kendisinde keşfettiği özelliklerini görmeyi ve hürmet duymayı niyet edinmelidir. Aileler çocuklarının seçim döneminde dinç karar verebilmeleri için yeterli yetişkinliğe ulaştıklarını unutmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar

ÜNİVERSİTELERİ KARŞILAŞTIRIN

Mert Dravor, Üniversite tercihlerinde tercih yapılırken ikinci bir soru olarak “Neleri ön planda tutmalıyım?” sorusunu yöneltmeleri gerektiğini ifade eden Mert Dravor, “Yeğlemek istediğiniz birim Türkiye ’de ya da yurt dışarıda bulunan birçok üniversitenin eğitim programında yer alabilir. Bu noktada kendinize sormanız gereken ikinci bir soru oluşuyor. ’Üniversite hayatımı yaşarken neleri ön planda tutmalıyım? ’ Üniversite eğitiminiz boyunca nasıl bir hayatı yeğlemek isteyeceğinizi kendinize sormanız sahiden hangi şehirde yer alan üniversiteyi seçmeliyim noktasında size büyük bir üstünlük sağlayacaktır. Mesela üniversitenin yer aldığı şehrin güvenliği, büyüklüğü, sosyal ve kültürel zenginliği, burs fırsatları, staj imkanları, yurt dışı bağlantıları, fiziki ve sosyal imkanları gibi öyle fazla konuda kıyas yapmanız hangi üniversiteyi seçmeniz konusundaki kaygılarınızı azaltmanıza imkan sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Tercih yapacak öğrencilere son uyarılar