Teknolojide ‘yerli ve milli’ atak

Teknolojide 'yerli ve milli' atak
Teknolojide 'yerli ve milli' atak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Erdoğan’ın teknolojide ‘yerli ve ulusal’ çağrısına cevap gecikmedi. Türkiye ’nin yerli telefon üreticilerinden bir firma Ankara’da sıfır bir fabrika kurarak çalışmalarına hız verdi.

‘PARDUS’ KULLANIN ÇAĞRISI

Şirket; Türkiye ’nin ilk millileştirilmiş işletim şirketi Pardus’u dağıtmak için gün sayıyor. Hatta bunun için AK Partili belediyelere ‘Pardus kullanın ’ çağrısı da yapıldı.

Teknolojide 'yerli ve milli' hamle

“BIRÇOK ALANDA MİLLİLEŞTİRİLMİŞ YAZILIM KULLANILMALI”

Pardus ’un ticarileşmesi için çalışan HAVELSAN, millet kurumlarının memnuniyetle Pardus ’a geçebileceğini belirtiyor. Millileştirilmiş işletim sistemi PARDUS’un kamuda ve belediyelerde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili Hürriyet’ten Eray Görgülü’ye yorumlama yapan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, “Ürünü önce biz kullandık, derhal kamu kurumlarına öneriyoruz. Belediyelerin yanı sıra, bankacılık, enerji gibi kritik altyapılarda mutlaka millileştirilmiş yazılımımız kullanılmalı.” dedi.

Teknolojide 'yerli ve milli' hamle

giderken AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumluluk Sahibi Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Partili 883 belediyeye tebligat gönderdi. Bu tebligatta 17 maddelik tebligatta millileştirilmiş işletim sistemi Pardus’dan da bahsedildi.

“YAYGINLAŞTIRILMASI LAZIM”

Atalay, “İşletim sisteminin bir kurumda çalışabilmesi için o kurumda öteki kullanılan yazılımlarla da uyumlu olması gerek. Windows ’u sildiniz, Pardus ’a geçtiniz, fakat ofis paketi sizinkine uymuyor, o süre kullanamazsınız. bu nedenle bununla beraber Pardus işletim sistemiyle düzenli öteki uygulamaları da tedarik ettik. Word, excel gibi büro uygulamaları var. Bununla uyumlu ‘libreoffice ’ açık kaynak bir paket, onunla test ettik ve çalıştığını gördük. AK Parti ’li belediyelere yapılan çağrı çok manâlı. İstanbul ’da Pendik ve Eyüp Belediyesi geçmişti fakat, daha da yaygınlaşması lazım. İşin mutlaka ticari boyutu da var ama, ticari olmaktan ziyade bu meslek artık milli bir mesele.” dedi.