TBMM’de Mustafa Kemal Atatürk’ün Vasiyeti Tartışması

TBMM'de Atatürk'ün Vasiyeti Tartışması
TBMM'de Atatürk'ün Vasiyeti Tartışması
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti tartışması çıktı. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Türkiye’nin kanunları bellidir, Türkiye’nin mevzuatı bellidir, bu yönetmelik ve kanunlar çerçevesinde hareket edilir ve hepimiz bu kanunlara uygun şekilde fiillerini ve sorumluluklarını yerine getirmekle aleyhinde karşıyadır. Burada Iş Bankası hisseleriyle ilgili tartışmada da kanun ve düzen, hukuk ne diyorsa o olacaktır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmeleri devam ediyor. AK Parti Kahramanmaraş milletvekili Ahmet Özdemir, keza Meslek Bankası keza de CHP’ye oluşturulan davaları hatırlatarak, 2002 senesinde ve 2004 senesinde oluşturulan davalarda Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve bir mirasçı Cumhuriyet Irk Partisi’nden hisselerini istediğini açıkladı. Özdemir, “Cumhuriyet Millet Partisi altı yıl süreyle bu hisselerin bedelini ödememiş lakin tevdi yerel vazife ederek bunu bir lokal mahkemede depo etmiş. Şu Anda, Siyasal Partiler Kanunu’nda bir yargı var, 67’nci maddede: ‘Partiler ticari faaliyetlerde bulunmaz’ diyor. Türk Tecim Kanunu’nun 3’üncü maddesine bakılırsa de bankacılık faaliyeti bir ticari iş. Dolayısıyla sahiden Cumhuriyet Millet Partisi bir ticari faaliyette bulunmuş oluyor her ne dek söylediklerinin dürüst bulunduğunu farz edersek, bu paradan bir gelir elde etmiyorsa da. Lakin şu var: Cumhuriyet Irk Partisinin Iş Bankasının yönetimine verdiği adlar var, bu adlar de buradan aidat alıyorlar. Derhal bu, bir hileli rekabet öteki partiler açısından” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti gereği Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna aktarıldığını söylemiş oldu. Kurumların hesaplarına bakıldığında aktarılan paraların mevzu ile ilgili kullanılmadığını hatta kayda kıymet bir arz paranın boşta durduğunu korumak için çaba sarfeden Özel, “Bu, sizin elinizde çaresiz edilmiş kurumların sorumluluğundadır. El attığınız Meslek Bankası Türkiye’nin en büyük, dünyanın ilk 100’deki 96’ncı bankasıdır. şu demek oluyor ki iyi mi yönetiliyorsa, şimdi ne yapılıyorsa şu andaki, bundan önceki yöneticileri ve bugünkü yöneticileri ne yapıyorlarsa içten yapıyorlar fakat Türkiye’nin en karlı bankasıdır, dünyanın göz bebeği ilk 100’ün 96’ncı sırasındadır. Lakin siz bu iyi işleyen kurumu bir halde münakaşaya açarak, bir halde o mevzuda kati olmama yaratarak Türkiye’nin en büyük bankasına çökülebileceği, el konulabileceği izlenimini yaratarak ek olarak Iş Bankası’na hem Türkiye ekonomisine ek olarak Türkiye’nin dünyadaki algısına zarar vermeye devam ediyorsunuz” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da şu şekilde konuştu:

“Türkiye’nin kanunları bellidir, Türkiye’nin mevzuatı bellidir, bu mevzuat ve kanunlar çerçevesinde hareket edilir ve cümbür cemaat bu kanunlara uygun olarak fiillerini ve sorumluluklarını yerine getirmekle karşı karşıyadır. Burada Iş Bankası hisseleriyle ilgili tartışmada da kanun ve düzen, hukuk ne diyorsa o olacaktır.”

Muş, CHP’ye Mustafa Kemal Atatürk’ü kalkan olarak kullanmaktan vazgeçmelerini isteyerek, “Kendi fikirlerinizle çıkın. Ulusal kahramanlar içinde ayrımcılık yapmayın. Bu ayrımcılık dilinden vazgeçin. Kendinizi milletin efendisi olmaktan vazgeçin. Halen akıllanmadınız” biçiminde konuştu. – ANKARA